Ahdistaako sullakin?

Uutisia sodista, onnettomuuksista, ihmisten hirveistä teoista toisilleen, katastrofeista, ylipäätään kaikesta paskasta, mitä tällä pallolla keskenämme touhutaan. Laskin ihan piruuttani erään perinteisen ja luotettavan uutissivuston informaatioannin yhtenä kauniina päivänä (kyllä, päivä itsessään oli kovin kaunis; auringonpaistetta, leppeän lämpöistä kevättuulta ja silleen). Koko uutisvirrasta löytyi kolme (!!!) selkeästi positiiviseksi luokiteltua uutista. Lievästi järkytyin. Ei ihme, jos ahdistaa. Ahdistaako sullakin? Huom! Urheilu-uutiset olivat poissuljettuna tästä tutkimuksesta, sillä ne ovat… urheilua.

Pakko on ihmetellä, mihin kaikki hyvä ja kaunis on kadonnut tästä maailmasta? Vai onko se niin hyvin piilotettuna, ettemme osaa sitä nähdä kaiken schaissen keskeltä? Suurin syy lienee se, että ahdistuneisuus myy paremmin kuin kiva ja hyvä. Koska ihmisen aivot on ohjelmoitu uhkien tunnistamiseen ja niihin reagoimiseen (lue lisää vaikka Buddhan aivot -opuksesta, joka sopii kaikessa ymmärrettävyydessään maallikollekin. Suurimmaksi osaksi ainakin, jos skippaa ne korkealentoisimmat neurojärjestelmäjargonit). Siksi siis joka tuutista meille työnnetään inhottavuuksia.

Toki täytyy tunnustaa, että on hyvä, että epäkohdat tuodaan esille. Olisi todella karu tilanne, jos meidät pidettäisiin täysin uutispimennossa, ja olisimme autuaan tietämättömiä kaikista vääryyksistä, mitä ympärillämme tapahtuu. Päätään ei ole kovin hyödyllistä työntää p…uskaan, vaikkakin se tuntuisi välillä niin kovin armolliselta vaihtoehdolta.

Rajansa silti kaikella. Ei ole syytä ahdistaa itseään yhtään enempää, minkä sietokyky sallii. Joinakin päivinä voi vallan mainiosti pistää älylaitteet narikkaan ja katsoa lähelle. Mennä luontoon, keskittyä siihen, mikä tässä hetkessä on juuri nyt kohdallaan. Nähdä se kaunis ja hyvä, mitä on. Olla läsnä. Itselle ja läheisille. Sekä muille kanssakulkijoille. Ja jättää vaikka tallaamatta muutaman muurahaisen päälle.

Ahdistaako? Tee piirakka!

Eikä mikä tahansa piirakka, vaan kevään ja pääsiäisen pettämätön klassikko, eli rahkapiirakka! Tämä piirakka raikastettiin sitruunalla, ja täytteeksi sujautettiin appelsiiniviipaleita (oikotie onneen löytyi valmiiksi kalvottomiksi viipaloidusta säilykekamasta).

Resepti on helppo, ja piirakan voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi, sillä se vain paranee ajan myötä. Keitä kuppi kuumaa kaveriksi, niin elämä hymyilee edes hetkisen ajan. Raikas rahkapiirakka –reseptiin pääsee tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *