Vuodenajoista odotetuin – kesä – on jälleen saapunut tänne Pohjolan perukoille! Tottahan se joka vuosi saapuu, jossain muodossa; kylmänä, sateisena, kuumana, kuivana… tai ihan millaisena tahansa (usein kuitenkin vähälumisena). Suomen kesä, säätilasta riippumatta, ei koskaan petä yhden peruskivan asian suhteen. Ja se on valon määrä. Jota riittää päivin ja öin.
Mikä siinä valossa sitten on niin kivaa? Noh, ensinnäkin se, että kun nyt kerrankin pystyy olemaan sytyttämättä lisävalaistusta nähdäkseen mitä on tekemässä, niin onhan se nyt ihan älyttömän hieno juttu! Säästyy sähköä ja sähkölasku pienenee. Tuplabonarin mahdollisuus, mikäli omistaa auringonvaloon perustuvan virranlähteen.
Valo saa kaiken kasvamaan, kukoistamaan ja jatkamaan kiertokulkuaan. Menepä vaikka hetkeksi käymään rehevässä maastossa (mielellään veden äärellä), niin kohta voit konkreettisesti kokea kuhinan ympärilläsi. Se on sitä kesän aikaansaamaa luomisvimmaa, jonka kiihkeässä sykkeessä voi jonkin sortin jälkihoito olla tarpeen.
Entäs sitten se visuaalinen puoli? Vertaansa vailla. Eri vuorokaudenaikoina valon värit vaihtelevat lempeän pastellisista liiloista ja sinisistä hehkuvan keltaisen, oranssin ja punaisen sävyihin. Oman mausteensa tuovat rankempien säärintamien tummanpuhuvat, miltei synkät tunnelmat, joita repivät kirkkaat energialataukset taivaalla. Jos mahdollista, kannattaa näiden värien äärelle pysähtyä edes hetkeksi nautiskelemaan luonnon omasta taidenäyttelystä.
Valo vaikuttaa myös mielialaan. Pikainen katukatselmus sen todistaa, testaa vaikka: ota hyvä paikka terassilta, ja valitse sopiva otanta (vaikka yhden, kylmän juoman ajan). Tarkkaile ohikulkevien ihmisten ilmeitä, ja laske tukkimiehen kirjanpidolla alas- ja ylöspäin kääntyneitten suupielien määrä. Kumpaa sorttia mahtoi tulla enemmän? Vahva veikkaus oikein päin oleville hymiöille.
Suomen kesä ja sen mukanaan tuoma ainutlaatuinen valo kestävät ohikiitävän hetken. On aika ottaa ilo irti siitä, mitä valo voi kaikessa moninaisuudessaan saada aikaan.
Suomen kesä ja kesäherkut
Yleensä kesään mahtuu muutama helteen rytmittämä päivä. Tällöin ei nappaile kökkiä kuumassa keittiössä väsäämässä pikkutarkkoja kulinaristisia spektaakkeleita. Onneksi kevyttä, raikasta ja pikaista piirakkaa ehtii tekaisemaan käden käänteessä!
Tämän piirakan pääroolissa ovat kesän kypsyttämät, perushyvät saapasmaan maut, eli makeat tomaatit, aromaattinen basilika ja lempeä mozzarella. Koska helle, ainoastaan pohja kypsennetään, ja tuoretäyte lisätään jäähtyneelle piirakkapohjalle. Erityisen maistuvan tomaatti-mozzarellapiirakan ohje löytyy täältä!