Coca de trampo

Mallorcan lahja maailmalle, coca de trampo, tunnetaan myös espanjalaisena pizzana tai nimellä Catalan coca. Variaatioita on lukemattomia, mutta periaate sama; rapean pohjan päälle ei kasata juustovuorta, vaan kyseessä on eräänlainen ”nakupizza”, jossa pohja päällystetään yleensä sipulilla, paprikalla, ja mahdollisesti muilla kasviksilla. Joissakin ohjeissa olen nähnyt käytettävän myös anjovista tai sardelleja.

Tähän omaan versiooni laitoin hieman runsaskuituisemman pohjan, sekä kolmen värin paprikaa, sipulia ja valkosipulia. Erinomainen hellepäivän lounas, joka maistuu toki muulloinkin, kuten illanistujaisten naposteltavana hyvän viinin kera. Tai ilman viiniä. Syötyä tulee kuitenkin.

Pohja;
2 dl vettä
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
3 rkl oliiviöljyä
2 dl täysjyväjauhoja (graham)
3 dl vehnäjauhoja

Päälle;
1 sipuli
1/2 keltainen paprika
1/2 punainen paprika
1/2 vihreä paprika
1-2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
merisuolaa (myllystä)

Valmista pohja ensin. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja, suola ja oliviiöljy. Alusta jauhot taikinaan. Kohota taikina peitettynä lämpimässä paikassa.

Huuhtele paprikat, poista siemenet. Kuori sipuli ja valkosipulin kynnet. Leikkaa kasvikset ohuiksi viipaleiksi, ja valkosipulin kynnet pieniksi paloiksi.

Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ohueksi levyksi. Asettele paprika- ja sipuliviipaleet pohjalle, ripottele valkosipulin palat tasaisesti koko cocalle (hehheh!). Pirskottele oliiviöljyä ja rouhi merisuolaa päälle.

Paista cocaa 225 -asteisessa uunissa 30-40 minuuttia, kunnes pohja on saanut kunnolla väriä, ja kasvikset ovat kypsiä. Anna jäähtyä hetki.

kolmen paprikan coca de trampo, värikäs nakupizza
Jo pelkkä värikimara saa hymyn huulille! Tätä luomusta on ilo syödä.

Mutta onko coca de trampo piirakka? Tai onko pizza piirakkaa? Kas siinäpä pulma. Hyvää on joka tapauksessa. Joten ei muuta kuin cocaa kohti! Käyhän vilkaisemassa tämänkertaiset, cocaakin värikkäämmät hajatelmat täältä.