Dallaspullat tuntevat kaikki vähänkin täytetyn pullan perään kallellaan olevat henkilöt. Siispä herkkutäytteestä inspiroituneena Dallaspiirakka! Tämä ravitseva mättö maistuu erityisesti pakkaspäivänä ulkoilun jälkeen, kuuman kaakao- tai kahvikupillisen kera.
Pohja;
6 dl vehnäjauhoja
175 g voita
3/4 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1 tl kardemummaa
1/2 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
(1-2 rkl kylmää vettä)
Täyte;
200 g kermarahkaa (perus maitorahkakin käy)
200 g huoneenlämpöistä voita
1 dl ruokokidesokeria
3/4 dl sokeria
1 dl vaniljakreemijauhetta
Valmista ensin pohjataikina. Sekoita kulhossa keskenään kuivat aineet (jauhot, sokeri, mausteet ja leivinjauhe). Nypi voi joukkoon, kunnes seos on murumaista. Lisää kananmuna ja sekoita nopeasti kiinteäksi taikinaksi; lisää vettä, mikäli taikina tuntuu liian kuivalta. Älä vaivaa taikinaa, tai se sitkistyy! Laita taikina kelmuun ja jääkaappiin lepäämään ainakin pariksi tunniksi. Taikinan voi tehdä valmiiksi etukäteen vaikka jo edellisenä päivänä. Siinä tapauksessa sen kannattaa antaa olla hetki huoneenlämmössä, tai muuten kaulitseminen käy työstä (eikä siinä tietenkään mitään pahaa ole, saavatpa allit treeniä).
Täytettä varten mittaa huoneenlämpöinen voi, rahka, sokeri ja vaniljakreemijauhe kulhoon. Sekoita tasaiseksi (itse käytin sähkövatkainta). Jätä täyteseos odottamaan huoneenlämpöön. Kylmässä se jähmettyy, eikä levittäminen suju toivotulla tavalla.
Ota piirakkataikinasta noin 1/4 erilleen päällyskuviointia varten. Kaulitse suurempi osa ohueksi levyksi, ja laita se voideltuun piirakkavuokaan. Leikkaa reunojen yli menevät taikinat pois. Pistele pohjaan haarukalla reikiä liiallisen kohoamisen estämiseksi. Kaulitse pienempi osa, ja leikkaa siitä 1,5 cm leveitä nauhoja (vastaavasti ihan millaisia kuvioita itse haluat piirakan pinnalle laittaa).
Levitä täyteseos tasaisesti piirakan päälle. Asettele taikinasta leikatut nauhat ristikoksi täytteen päälle. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Kyllä vaan oli kivaa taas leipoa piirakka. Ja varsinkin syödä ehta ja aito Dallaspiirakka! Blogista voi lukea, mikä muu oli erityisen kivaa…