Hallapiirakka sai nimensä piirakan päälle ripoteltavasta hallajuustosta (jos on outo tuttavuus, niin tiedoksi: se on kotimainen versio halloumista). Muuten piirakka onkin hivenen eksoottisempaa makumaailmaa edustava yksilö; jeera, inkivääri sekä kookosmaito tuovat tuulahduksen Aasiaa tänne härmän harmauteen.
Kivan säväyksen tähän piirakkaan antaa hummus; jos sinulla sattuu sitä olemaan (tai viitsit tekaista, ohje löytyy esimerkiksi täältä), lisää ihmeessä piirakkaan. Mutta ellei ole, niin ei hätiä. Hallapiirakka maistuu ilmankin! (Vannoutunut hummusaddikti laittaa sitä minne vain saa menemään, tällä kertaa tänne.)
Pohja;
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunamuusijauhetta
1 tl suolaa
100 g voita
1-2 rkl kylmää vettä
Täyte;
1 pss (250 g) kasvissuikaleita (pakaste, käytin näitä)
1 pieni paprika
1 sipuli
2 tl jeeraa (eli juustokuminaa)
1 tl inkivääriä
mustapippurirouhetta
oliiviöljyä paistamiseen
Päälle;
2 isoa kananmunaa
2 dl kookoskermaa
ripaus chilihiutaleita
1 pkt (150 g) hallajuustoa
(Lisäksi noin 1 dl hummusta)
Valmista ensin pohjataikina. Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin. Nypi voi jauhojen sekaan. Lisää vettä vain sen verran, että saat kiinteän taikinan. Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan. Pistele haarukalla muutama reikä pohjaan. Laita pohja jääkaappiin tekeytymään täytteen valmistamisen ajaksi.
Tee seuraavaksi täyte. Kuori ja viipaloi sipuli. Pese paprika, poista siemenet ja paloittele. Kuumenna oliiviöljy pannulla, lisää jäiset kasvissuikaleet. Paista muutaman minuutin ajan. Kun kasvikset alkavat saada väriä, lisää viipaloitu sipuli ja paprikapalat. Paista pari minuuttia, ja lisää mausteet. Sekoita hyvin. Anna seoksen jäähtyä.
Riko päälle tulevaaan seokseen munat kulhoon, vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää kookoskerma ja chilihiutaleet, sekoita hyvin. Kuutioi hallajuusto.
Hallapiirakka; kokoon ja paistoon
Ota piirakkapohja jääkaapista. (Levitä hummus pohjan päälle.) Levitä kasvistäyte tasaisesti pohjan päälle. Kaada muna-kookoskermaseos täytteen päälle. Ripottele juustokuutiot päälle.
Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasossa noin puoli tuntia. Tarkkaile paiston aikana; mikäli piirakan reunat tai juustokuutiot alkavat saada liikaakin väriä, laita leivinpaperi piirakan päälle loppupaiston ajaksi. Anna piirakan jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Jo vain oli maistuvainen piirakka! Mutta mitäs sieltä blogin puolelta tällä kertaa löytyykään? Käys vilkaisemassa!