Hirvipiirakka

Pohja;
250 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1,5 – 2 dl kylmää vettä

Täyte;
1 pkt pekonia
400 g hirven jauhelihaa
1 sipuli
1 tl kuivattua rosmariinia
1 tl savupaprikajauhetta
(suolaa)
1 prk (150 g) smetanaa (tai ranskankermaa)
1 dl ruokakermaa
1 kananmuna

Voitaikinan valmistus

Valmista voitaikina mielellään jo edellisenä iltana. Huom! Parhaan lopputuloksen saamiseksi ainesten tulee olla kylmiä; vehnäjauhotkin voi viilentää jääkaapissa. Leikkaa voi ohuiksi, pieniksi viipaleiksi. Sekoita se jauhojen joukkoon esimerkiksi puulusikalla. Lisää kylmä vesi, ja sekoita niin että muodostuu karkea ja paksu taikina. Taikinan ei kuulu olla tässä vaiheessa hienojakoista, vaan siellä näkyy selkeästi muutamia voiklönttejä. Kääräise taikina tiiviiseen muovipakkaukseen, esimerkiksi kelmuun. Anna levätä jääkaapissa tunti, tai pakastimessa 20-30 minuuttia.

Ota taikina kylmästä, ja kaulitse se jauhotetun alustan päällä (itse käytin leivinpaperia) paksuksi levyksi. Käännä reunat keskelle kuin taittelisit kirjeen. Käännä taikina siten, että kaulitset sen päinvastaiseen suuntaan kuin äsken. Kaulitse paksuksi levyksi, ja taita reunat jälleen keskelle. Laita tiiviisti kelmuun pakattu taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi tai pakastimeen 10-15 minuutiksi.

Toista edellinen kaulinta-taittelu-jäähdytys vielä pari-kolme kertaa, kunnes rasva on miltei kadonnut taikinaan. Pakkaa valmis taikina tiiviisti kelmuun ja anna levätä jääkaapissa mielellään yön yli, mutta vähintään muutama tunti. Taikinan voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Mikäli äskeinen selostus tuntui aivan käsittämättömältä, niin tubesta löytyy vino pino voitaikinan valmistusta selventäviä tutoriaaleja. Esimerkiksi tämä ”Easy Homemade Puff Pastry” on oikein pätevä.

Täytteen valmistus & kokoaminen

Täytettä varten kuutioi pekoni ja sipuli. Paista pekonia pannulla kunnes siitä irtoaa pannulle rasvaa ja se alkaa saada väriä. Lisää hirvijauheliha, ruskista. Lisää sipuli, kun jauheliha ja pekoni alkavat olla kypsiä. Mausta kypsä seos rosmariinilla, lisää suolaa jos tarvis, ja sam-muta levy. Sekoita joukkoon smetana (tai ranskankerma), ja anna poreilla hetki jälkilämmössä, jolloin ylimääräinen neste haihtuu. Vatkaa ruokakerma, muna ja savupaprikajauhe sekaisin. Kaada täytteen joukkoon ja sekoita. Anna jäähtyä.

Voitele piirakkavuoka (saa olla halkaisijaltaan jopa 28 cm). Ota taikinasta 1/3 erilleen, tästä tulee piirakan kansi. Kaulitse loput taikinasta levyksi esimerkiksi leivinpaperin päällä, jolloin se on helpompi siirtää vuokaan. Reunat saavat mennä hieman piirakkavuoan laitojen yli. Kaulitse sitten kansilevy. Levitä jäähtynyt täyte pohjalle, laita kansilevy paikoilleen. Nipistä reunat yhteen, ja taita ne vuoan sisäpuolelle (katso kuva alla). Tee haarukalla kanteen reikiä. Mikäli taikinasta jäi ylimääräistä, tee niistä vaikka koristeita pinnalle.

Nipistä ja käännä & reiät kanteen niin höyry pääsee ulos. (Pahoittelut käsialasta. Ja kyllä, olen käynyt ala-asteen.)

Paista piirakkaa 200ºC uunin alatasolla 30-40 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea ja reunat irtoavat vuoasta. Piirakan on oltava uunissa riittävän kauan, ettei pohja jää raa’aksi (nimimerkillä kokemusta on…)! Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Voitaikinan valmistus ensimmäistä kertaa, ja tällä reseptillä se siis onnistui erinomaisesti. Lue blogista, mitä muuta tuli testattua ensimmäistä kertaa.