Juustoinen kesäkurpitsapiiras

Kuluneen kesän eräs tuotteliaimmista kasviksista, kesäkurpitsa, sopii erityisen hyvin tähän piirakkaan saadessaan kaverikseen pestoa ja juustoa. Paljon juustoa. Juustoinen kesäkurpitsapiiras maistuu tuhtien mättöruokien ystäville, muiden muassa. Kellepä ei kelpaisi mehevä ja maukas piiras?

Vinkkinä, ennen kuin ryntäät kasvimaalle/kauppaan kesäkurpitsaostoksille; valitse mieluiten pitkiä ja ohuehkoja kesäkurpitsoita. Niistä on helpompi vetää juustohöylällä viipaleita, ja lopputuloksestakin tulee kauniimpi. (Ulkoisilla tekijöillä ei tosin ole paljoakaan merkitystä, sillä piirakka katoaa joka tapauksessa hyvin nopeasti.) Peston voi tehdä itse tai oikaista ja ostaa valmiina (kuten tälläkin kertaa, ostin tätä).

Pohja;
2 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl kuumaa vettä

Täyte;
n. 600 g kesäkurpitsaa
n. 1 dl pestoa
1 prk (250 g) maustamaton Koskenlaskija Ruoka & Dippi

piirakkavuoan voiteluun oliiviöljyä

Esivalmistele kesäkurpitsat; huuhtele hyvin, leikkaa kannat irti. Vedä kesäkurpitsoista juustohöylällä pituussuunnassa mahdollisimman pitkiä viipaleita. Poista viipaleista ylimääräinen neste paistamalla niitä hetki joko kuumalla paistinpannulla, tai asettelemalla viipaleet leivinpaperin päälle uunipannulle, ja paista 225 -asteisessa uunissa viitisen minuuttia. Anna viipaleiden jäähtyä.

Valmista pohjataikina sekoittamalla kuivat aineet keskenään. Lisää oliiviöljy ja kuuma vesi, ja sekoita hyvin. Taikina saa olla kuivahkoa. Mikäli se kuitenkin tuntuu liian kuivalle, lisää tilkka vettä. Painele taikina oliiviöljyllä voideltuun piirakkavuokaan.

Ja sitten piiraan kokoaminen & paistaminen

Levitä jäähtyneiden kesäkurpitsaviipaleiden päälle pestoa sekä reilusti juustokastiketta (Koskenlaskija Ruoka & Dippi). Kieritä viipaleet keskeltä piirasta aloittaen löysäksi spiraaliksi. Viipaleet voi toki latoa miten haluaa, mutta itse koin tämän ihan näppäräksi tavaksi, pienestä sotkuisuudesta huolimatta. Ripottele piirakan päälle hieman pestoa ja valuta juustokastiketta (mikäli sitä vielä on jäljellä/haluat extramättöä).

raaka piirakka
Juustoinen kesäkurpitsapiiras matkalla uunin lämpöön…

Paista piirakkaa 200 -asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes reunat ovat kauniin ruskeat ja pinta saanut kevyesti väriä. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Pala juustoista kesäkurpitsapiirasta
…ja matka jatkui kohti massua!

Juustoinen kesäkurpitsapiiras on lohtumättöä parhaimmillaan. Maistui myös vannoutuneille lihansyöjille, jotka eivät normaalisti kasviksiin koske. Tällä kertaa hajatelmissa onkin höpinää erilaisen normaalin määrittelystä, lukaise blogin puolelta!