Karpalo-kinuskipiirakka

Kun pakastimen pohjalta löytyy ylivuotisia karpaloita, ja kiisselikiintiö on täynnä, on aika tehdä karpalo-kinuskipiirakka! Klassikkomakupari ei petä, etenkään rapeaan taikinakuoreen kätkettynä – kyytipojaksi vielä vaniljajäätelöä, niin suosio on taattu. Ei ole hätäisen leipurin hommaa, mutta mihinkäs tässä olisi kiire?

Taikina;
200 g voita
4 ½ dl vehnäjauhoja
2 rkl ruokokidesokeria
1 rkl vaniljasokeria
2–3 rkl kylmää vettä

Karpalohillo;
7 dl karpaloita (pakaste)
1,5 dl hillosokeria
tilkka vettä
(1-2 rkl perunajauhoja)

Kinuski;
2 dl kuohu- tai vispikermaa
2,5 dl fariinisokeria
nokare voita
ripaus suolaa

Valmista ensin taikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon, nypi voi joukkoon. Seoksen kuuluu olla muruista. Lisää vesi, ja pyöräytä nopeasti kiinteäksi taikinaksi, älä vaivaa. Kääri taikina kelmuun, ja anna levätä jääkapissa 1-2 tuntia.

Keitä seuraavaksi karpalohillo piirakan täytteeksi. Mittaa jäiset karpalot ja vesi kattilaan. Keitä 5-10 minuuttia, kunnes neste on irronnut karpaloista (karpalot voi jättää kokonaisiksi tai painella rikki oman mieltymyksensä mukaan). Lisää hillosokeri ja keitä vielä 5-10 minuuttia. Anna hillon jäähtyä kokonaan, sekoittele välillä. Huom! Mikäli hillo jää liian löysäksi, lisää perunajauhoja! (Maistele ja lisää tarvittaessa sokeria, jos hillo tuntuu liian kirpeältä; muista kuitenkin, että kinuski on erittäin makeaa.)

Valmista sitten kinuski. Mittaa kattilaan kerma ja fariinisokeri, sekoita tasaiseksi. Keitä seosta miedolla lämmöllä, välillä sekoitellen, kunnes paksu kinuski muodostuu. Tähän menee aikaa noin 20 minuuttia. Kun kinuskipisara jähmettyy tiputettaessa kylmään veteen, on kinuski valmis. Ota kattila liedeltä ja lisää nokare voita sekä ripaus suolaa. Anna kinuskin jäähtyä täysin, sekoittele välillä. Oikotie onneen; osta tölkki makeutettua, karamellisoitua & kondensoitua maitotiivistettä. Jää tuo keittelyvaihe välistä.

Karpalo-kinuskipiirakka kootaan näin;

Ota taikinasta 1/3 erilleen, siitä tulee piirakan kansi. Kaulitse suurempi osa taikinasta levyksi ja painele se voideltuun piirakkavuokaan. Siisti reunat. Kaulitse sitten kansilevy. Jos aiot tehdä kuvioita kanteen, se kannattaa tehdä nyt. Voit laittaa kaulitun kannen hetkeksi jääkaappiin, niin käsittely on helpompaa.

Levitä karpalohillo piirakan pohjalle. Kaada kinuski hillon päälle tasaisesti. Aseta kansi piirakan päälle, ja painele reunat tiiviisti yhteen. Mikäli et kuvioinut piirakan kantta, töki ainakin muutama reikä haarukalla, että höyry pääsee ulos paiston aikana.

Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla 30-35 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja pohja kypsä. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.

Vastoin ennakko-odotuksia, kinuski kesti kiltisti kuoren sisällä paiston ajan.

Karpalo-kinuskipiirakka sai alkunsa erään toistuvan aivopierun siivittämänä. Lue lisää tämänkertaisesta blogista!