Kevään ja sen myötä tulevan keveyden kunniaksi tällä kertaa kasvishalloumipiirakka! Tämä piirakka sisältää paahdettuja kasviksia sekä rapeaksi grillattua halloumia. Piirakkapohjaan on vaihteeksi käytetty kasviöljyä voin sijaan. Ruokakermana voi käyttää joko perinteistä, joskin vähärasvaista vaihtoehtoa, tai kasvispohjaista vastaavaa. Pohjataikinaan ei suolaa välttämättä tarvitse lisätä, sillä täytteeseen tuleva halloumi hoitaa piirakan pääasiallisen suolaamisen.
Pohja;
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl grahamjauhoja
1/2 dl perunamuusijauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
(1/2 tl suolaa)
1 tl savupaprikajauhetta
0,75 dl oliiviöljyä (tai jotain muuta ruokaöljyä)
0,75 dl kylmää vettä
Täyte;
2 kpl makeaa suippopaprikaa
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 pienehkö kesäkurpitsa
1 pkt halloumijuustoa
Päälle;
2 dl kevytruokakermaa (mielellään kasvipohjaista)
2 kananmunaa
1 tl paprikajauhetta
mustapippuria
ripaus chilihiutaleita
kourallinen tuoretta basilikaa tai jotain muuta tuoreyrttiä hienonnettuna (jos sattuu olemaan)
oliiviöljyä paistamiseen
Valmistele ensin täytteeseen tulevat kasvikset. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Halkaise paprikat pituussuunnassa, poista siemenet ja kannat. Poista sipulista kuoret, leikkaa neljään osaan lohkoiksi. Valkosipulinkynnet saa olla kuorineen. Laita kasvikset uunipellille, ripottele päälle hieman oliiviöljyä. Paahda uunissa kymmenisen minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä.
Leikkaa kesäkurpitsat ja halloumi (pituussuunnassa) ohuehkoiksi viipaleiksi. Kuivaa enimmät nesteet talouspaperiin. Grillaa kesäkurpitsaviipaleita hetki kuumalla paistinpannulla, jossa on hieman öliiviöljyä. Ota pois pannulta, kun ne saavat väriä. Grillaa sitten halloumiviipaleisiin kuivalla pannulla kaunis paistopinta. Anna kasvisten ja halloumin jäähtyä.
Valmista taikina. Sekoita hyvin kaikki kuivat aineet ja mausteet kulhossa. Lisää oliiviöljy ja vesi, sekoita nopeasti taikinaksi. Painele taikina (oliiviöljyllä) voideltuun piirakkavuokaan.
Piirakan kokoaminen ja paistaminen
Leikkaa paprikat ja kesäkurpitsat pienemmiksi viipaleiksi. Paina valkosipulinkynsiä kevyesti, irrota kuoret. Erottele sipulilohkoista kerrokset toisistaan. Leikkaa 2/3 halloumeista kuutioiksi, 1/3 viipaleiksi. Asettele kasvikset ja halloumikuutiot piirakan päälle haluamallasi tavalla. Itse laitoin paprikat, kesäkurpitsat ja sipulit limittäin, ripottelin halloumia päälle, ja toistin operaation, kunnes kaikki kasvikset ja halloumikuutiot oli ladottu piirakkavuokaan.
Vatkaa ruokakerma, kananmunat ja mausteet kevyesti sekaisin. Kaada seos tasaisesti piirakan päälle. Asettele halloumiviipaleet koristeeksi piirakan pinnalle. Paista piirakkaa 200 -asteisessa uunissa keskitasolla noin puoli tuntia. Mikäli piirakka alkaa saada liikaa väriä pintaansa, peitä leivinpaperilla. Valmis piirakka on reunoiltaan kauniin ruskea ja täyte hyytynyt.

Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua. Kasvishalloumipiirakka maistuu hyvältä myös seuraavana päivänä sekä kylmänä.
Kevät, kaikkine lieveilmiöineen, on ihanaa aikaa. Lue uusimmat hajatelmat tämänkertaisesta blogikirjoituksesta!