Kermainen luumupiirakka

Täyte;
2 keltuaista
2 rkl perunajauhoja
1 rkl vaniljasokeria
0,5 – 1 dl ruokokidesokeria (riippuen luumujen makeudesta)
2 dl kermaa
1 dl maitoa
ripaus kanelia

Pohja;
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl grahamjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 tl raastettua sitruunankuorta
(1 rkl sokeria)
50 g voita
2 valkuaista

Päälle;
1/2 l luumuja

Valmista ensin täytekiisseli. Mittaa kattilaan kaikki muut ainekset paitsi kaneli. Sekoita tasaiseksi, ettei jää paakkuja. Kuumenna liedellä tasaisesti hämmentäen, kunnes kiisseli sakenee ja kiehahtaa. Nosta kattila liedeltä, lisää ripaus kanelia ja sekoita. Anna jäähtyä. Sekoita välillä pinnan kalvoittumisen estämiseksi.

Pohjaa varten sekoita kuivat aineet ja sitruunankuoriraaste keskenään. Nypi voi joukkoon, ja lisää viimeiseksi valkuaiset. Lisää jauhoja, mikäli taikina jää löysäksi. Painele taikina voideltuun vuokaan ja laita hetkeksi jääkaappiin odottamaan.

Halkaise luumut ja poista niistä kivet. Pilko sopiviksi paloiksi (voivat olla myös puolikkaita, ainakin jos ovat jääneet yhtä kitukasvuisiksi kuin minulla).

Levitä jäähtynyt kiisseli piirakkapohjan päälle. Asettele luumut tasaisesti kiisselin päälle. Paista piirakkaa keskitasolla 200–225 asteessa puolisen tuntia, kunnes pohja on kypsä ja pinta saanut hieman väriä. Anna jäähtyä, muuten täyte valuu.

Kitkerät luumut. Eivät ne muuksi muutu, edes kermaan upotettuina.

Jos luumuni olivatkin kitkeriä, tämänkertaiset hajatelmat eivät niinkään. Lue blogista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.