Kinkkupiiraset tähteiden tähteistä

Joulukinkun tähteistä tuli tehtyä herkullista karamellisoitua possua raikkaalla kevätsipulilla höystettynä, tarjoiltuna aromikkaan jasmiiniriisin kera. Koska tätäkin nautintoa tuli kokkailtua hieman enemmän kuin omiksi tarpeiksi, täytyi keksiä mihin jämät upottaisi. Pakastimeen oli jäänyt sopivasti paketillinen voitaikinaa, joten kinkkupiiraset tähteiden tähteistä syntyivät käden käänteessä. Karamellisoidun possun alkuperäinen resepti löytyy täältä. Bongasin sen manuaalikäyttöisestä ilmaisjakelulehdestä aiemman joulun alla.

Ainekset;
n. 500 g kypsää, suikaleiksi revittyä joulukinkkua
oliiviöljyä paistamiseen

Kastike;
2 dl vettä
1/2 dl fariinisokeria
3 rkl soijakastiketta
2 rkl makeaa chilikastiketta
1 rkl HP-kastiketta

Lisäksi;
1 pkt (500 g) voitaikinalevyjä (torttu- tai lehtitaikina käy yhtä hyvin)
nippu kevätsipulia
n. 2 dl kypsää (jasmiini)riisiä
kananmunaa voiteluun

Mittaa kastikkeen ainekset kattilaan, sekoita ja keitä noin 15 minuuttia, kunnes kastike on sakeaa. Paista kinkkusuikaleet kuumalla pannulla öljyssä rapeiksi. Sammuta levy. Kaada kastike kinkkusuikaleiden päälle, sekoita ja anna hautua hetki jälkilämmössä. Pilko kevätsipuli, ripottele kinkun päälle. Huom! Tästä tulee reilu annos, josta tarvitset vain noin 1/3 piirasiin. (Tarkoitus onkin hyödyntää vain aterialta jääneet tähteet esimerkiksi seuraavana päivänä.)

Valmis annos edellä mainitusta herkusta, tää ateria maistuis varmaan sullekin?

Puolita voitaikinalevyt ja kaulitse ne noin puolet alkuperäistä kokoa suuremmiksi (yhdestä levystä tulee siis kaksi piirasta). Voitele teräksinen muffinsivuoka (esim. tällainen) oliiviöljyllä. Painele kaulitut taikinalevyt vuoan syvennyksiin, noin puolet taikinasta jää ulkopuolelle. Täytä laittamalla ruokalusikallinen kypsää riisiä pohjalle, ja 1-2 ruokalusikallista karamellipossu-kevätsipuliseosta päälle. Painele taikinan reunat yhteen, tee piirasiin haarukalla muutama reikä, että höyry pääsee pois. Voitele piiraset kananmunalla.

Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes piiraset saavat kauniin värin. Anna jäähtyä hetki ja irrota ne muffinsivuoasta. Kinkkupiiraset maistuvat herkullisille myös kylminä.

Näiden piirasten tekeminen kesti vain hetken. Mutta miten elää hetkessä? Pientä pohdintaa aiheesta voit lukea blogista!