Koska kaikki ei aina sovi kaikille, tutustuin tällä kertaa piirakkaleivonnassani tontonton-maailmaan. Siispä tämä kookosmangopiirakka on vähintäänkin gluteeniton, maidoton, kananmunaton & sokeriton (tarkoittaen, ettei sisällä lisättyä sokeria). Ei se kuitenkaan ole mauton, vaan sisältää kepeän raikasta kookosta ja lempeän maukasta, tuoretta mangoa.
Huom. Mikäli mango ei maistu, voi sen korvata muillakin hedelmillä, miksei myös kotimaisilla marjoilla. Siinä tapauksessa neuvoisin kuitenkin jättämään limemehun pois, marjoissa kun on yleensä hapokkuutta riittävästi (lisäksi pakastemarjoja käytettäessä peruna- tai maissitärkkelystä kehiin, niin lopputulos ei ole vetinen mössö). Pohjataikinaan voi halutessaan lisätä jotain maustetta, ja etenkin marjojen kanssa se voisi olla suositeltavaa.
Pohja;
2 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin tätä)
1 dl kookoshiutaleita
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
(1 tl kardemummaa, kanelia tai jotain muuta makeaan leivontaan sopivaa maustetta)
1/2 banaani
1 limen puristettu mehu (noin 3 rkl)
3/4 dl rypsiöljyä (muukin mieto ruokaöljy käy)
Täyte;
2 syöntikypsää mangoa
1 limen raastettu kuori
1 vaniljatanko
1 rkl maissitärkkelystä
1 tlk (400ml) kookoskermaa
Koristeeksi;
3 rkl kookoshiutaleita
mangoviipaleita
lisäksi rypsiöljyä & kookoshiutaleita piirakkavuoan voiteluun ja jauhottamiseen
Käsittele ensin mangot. Leikkaaa yhdestä puolikkaasta viipaleita koristeeksi, kelmuta ja laita jääkaappiin odottamaan. Leikkaa loput mangot kuutioiksi (jos ei ole tuttua puuhaa, katso ohjevideo esimerkiksi täältä). Raasta limestä kuoren vihreä osa täytettä varten. Purista limestä mehu. Voitele piirakkavuoka pienellä määrällä öljyä, vuoraa kauttaaltaan kookoshiutaleilla.
Pohjaa varten sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Muussaa banaani haarukalla mössöksi. Lisää limen mehu, banaanimössö ja öljy kuiviin aineksiin. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina piirakkavuokaan ja levitä se tasaisesti pohjalle ja reunoille. Levitä mangokuutiot pohjan päälle.
Kookosmangopiirakka; täyttö, paisto & koristelu
Halkaise vaniljatanko terävällä veitsellä pituussuunnassa, raaputa vaniljan siemenet tarkasti irti. Sekoita vaniljansiemenet, limen raastettu kuori ja maissitärkkelys keskenään erittäin hyvin (tämä edesauttaa piirakan tasaista maustumista). Kaada kookoskerma kulhoon. Huom! Mikäli kookoskermasta on erottunut kirkasta nestettä tölkin pohjalle, kaada se pois. Vatkaa maissitärkkelys/lime/vanilja -seos kookoskerman joukkoon siten, ettei seokseen jää paakkuja. Kaada täyteseos piirakan päälle. Tasoita pinta, mangokuutioita ei pitäisi juurikaan jäädä näkyviin.
Paista piirakkaa 200 -asteisen uunin keskitasossa noin 35-40 minuuttia. Mikäli piirakan pinta alkaa tummumaan liikaa paiston aikana, peitä piirakka leivinpaperilla. Täyte saa olla hieman hyllyvää uunista otettaessa, se hyytyy vielä lisää jäähtyessään.
Anna piirakan jäähtyä ensin huoneenlämpöiseksi. Laita se sitten jääkaappiin tekeytymään vähintään pariksi tunniksi, mielellään yön yli. Näin maut tasoittuvat ja täyte hyytyy lopullisesti. (Maku vain paranee ajan myötä, joten piirakan voi huoletta tehdä valmiiksi parikin päivää ennen tarjoilua.)
Koristelua varten paahda kookoshiutaleita hetki kuivalla paistinpannulla, keskilämmöllä. Varo polttamasta hiutaleita, sillä ne paahtuvat kullanruskeiksi hyvin nopeasti. Anna jäähtyä. Koristele piirakka mangoviipaleilla ja paahdetuilla kookoshiutaleilla ennen tarjoilua.

Lukaise toki blogista lisää, mikä antoi alkusysäyksen tämänkertaiseen piirakkakokeiluun!