Kurpitsapiirakka

Syksy ja suuret kurpitsat – mikä ihana tekosyy leipoa piirakka! Tämä kurpitsapiirakka on siitä kiva tehdä, että reseptin toteuttamisen eri vaiheet voi jakaa vaikka useammalle päivälle; kurpitsasoseen voi keittää paria päivää ennen, pohjataikina sekä täyte valmiiksi edellisenä päivänä, ja piirakan kokoaminen sekä paisto sitten kolmantena. Näin leivontasessio säilyy kiireettömänä puuhasteluna, vaikka se monta vaihetta sisältääkin. Ja lopputulos on kyllä kaiken arvoista!

Mikäli kaikkia aineksia tähän kurpitsapiirakkaan ei satu kaapista löytymään, ei hätiä. Korvaa ne sillä, mitä siellä on. Esimerkiksi kookoshiutaleet (näiden funktiona on antaa pientä puruvastusta, makuun eivät juurikaan vaikuta) korvaa jauhot, tuoreen inkiväärin sijasta mausteversiota, kondensoidun kookosmaidon tilalle peruskondenssia tai kermaa ja sokeria… säveltää voi jokainen piirakkamestari ihan omien partituuriensa mukaan.

Pohja;
2 dl venhäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
0,5 dl kookoshiutaleita
1 rkl ruokokidesokeria
1 tl kanelia
75 g voita
1/4 dl ruokaöljyä
1-2 rkl kylmää vettä

Kurpitsasose täytteseen;
6 dl kuorittua, kuutioitua kurpitsaa
pieni pala tuoretta, kuorittua inkivääriä
tilkka vettä

Täyte;
3 dl kurpitsasosetta (valmistetaan yllä olevista aineksista)
2 kananmunaa
1 tlk (320 g) kondensoitua kookosmaitoa
1 rkl maissitärkkelystä
1 1/2 tl kanelia
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
1/4 tl jauhettua neilikkaa

Valmista pohjataikina. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää ruokaöljy, sekoita. Nypi kuutioitu, kylmä voi aineksiin. Lisää kylmää vettä vain sen verran, että saat kiinteän taikinan. Kääri taikina kelmun sisään, ja anna levätä jääkaapissa vähintään pari tuntia (mielellään vaikka seuraavaan päivään).

Valmista seuraavaksi kurpitsasose. Laita kurpitsakuutiot kattilaan. Hienonna inkivääri, ja lisää se sekä tilkka vettä kurpitsakuutioiden joukkoon. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes kurpitsat ovat pehmenneet. Surauta esimerkiksi sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Anna soseen jäähtyä täysin.

Täytettä varten sekoita kurpitsasose, kondensoitu kookosmaito ja kananmunat keskenään tasaiseksi seokseksi. Lisää seokseen maissitärkkelys ja mausteet. Sekoita huolellisesti. Anna täytteen asettua rauhassa, jotta maut tasaantuvat.

Kurpitsapiirakka ja sen kasaamisohjeet

Voitele piirakkavuoka huolellisesti. Kaulitse taikina, asettele se tasaisesti vuokaan. Kääri foliosta ”kaulus” piirakan reunoille. Näin reunat eivät laske paiston aikana. Töki muutama reikä haarukalla piirakan pohjaan. Esipaista pohjaa 200-asteisen uunin keskiosassa 10 minuuttia.

Irrota folio varovasti piirakan reunoilta. Sekoita täyteseos ja kaada se tasaisesti piirakkapohjan päälle. Pienennä uunin lämpötila 175-asteeseen. Paista piirakkaa noin 45 minuuttia. Piirakan keskus saa uunista otettaessa olla hieman hyllyvä, sillä se tiivistyy jäähtyessään. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua. Piirakka on herkullista ihan sellaisenaan, mutta toki sen voi myös tarjoilla kermavaahdon kera.

kurpitsapiirakka lautasella
Ei muuta lisättävää. Makeannälkä talttuu näinkin, ilman ylimääräisiä lisukkeita!

Syksyn sadosta nautiskellessa tulee väistämättä mieleen kaikenlaista pientä. Pieniä, hyviä hetkiä kun mahtuu päivään monta. Lukaise blogista tämänkertaiset hajatelmat aiheesta!