Kuuman veden taikina – piirakkapohjien aatelia

Kuuman veden taikina on brittikeittiöstä lähtöisin olevan, kuuluisan possupiirakan kulmakivi. Itselläni ei ole ollut iloa saada maistaa kyseistä tuotetta, joten hankala sanoa, onko oma taikinaversioni lähelläkään sitä. Joten en suosittele vertailemaan aitoon ja alkuperäiseen, vaan tutustumaan avoimin mielin tähän variaatioon; herkullista yhtä kaikki! Tämä taikina riitti hyvin halkaisijaltaan 24 cm:n vuokaan. (Olisi riittänyt koristeisiinkin, mutta jätin reunat ja pohjan hieman turhan paksuiksi.)

Taikina;
7 dl jauhoja (voi olla sekoitus erilaisia laatuja, itse laitoin 2 dl sämpyläjauhoseosta, 2 dl grahamjauhoja ja 3 dl vehnäjauhoja)
¾ tl suolaa
1,25 dl vettä
200 g voita (halutessasi osa laardia, jos sattuu löytymään)

Täytteeksi;
lihaa (jauhettuna tai pieninä paloina), kasviksia, juustoa tai millä ikinä piirakkansa haluaa täyttää
(24 cm:n vuokaan mahtuu täytettä noin 1-1,5 litraa)

Voiteluun;
1 kananmuna

Valmista ensin täyte. Tässä on kaksi koulukuntaa; toiset laittavat lihan kypsentämättömänä, toiset taas esikypsennettynä. Jos kypsennät, anna jäähtyä. Huom! Mikäli käytät runsaasti kasviksia, nopea esikypsennys poistaa liiat nesteet, ettei pohja vetisty liikaa.

Itse käytin tässä ”harjoituspiirakassa” täytteenä kypsää, rosmariinilla maustettua ohra-hirvenliha-pekoniseosta (sattui olemaan valmiina, kun jäi aiemmin tehdyistä pasteijoista ylimääräistä), sekä rakennetta ja makua tuomaan raakoja, ohuita porkkanasuikaleita. Mehevyyttä lisäsi purkillinen maustamatonta koskenlaskijaa (sitä lusikoitavaa tavaraa), jonka laitoin kolmena kerroksena väleihin, vuorotellen muiden täyteainesten kanssa.

Tee seuraavaksi taikina. Sekoita kulhossa jauhot ja suola. Tee keskelle ”kuoppa”, johon vesi-rasva -seos laitetaan. Laita vesi kattilaan, kuumenna kunnes alkaa poreilla. Lisää voi (ja laardi, jos käytät), ja anna kiehahtaa. Kaada seos jauhojen keskelle. Sekoita puuhaarukalla (tai muulla vastaavalle apuvälineellä), kunnes muotoutuu karkea taikina. Kaada taikina alustalle, ja vaivaa muutama minuutti. Valmis taikina on tasaista. Älä jäähdytä, vaan muotoile lämpimänä.

Ja sitten vuorossa piirakan kokoaminen & kypsentäminen


Ota taikinasta erilleen 1/3 kantta varten. Kaulitse suurempi osa taikinasta (leivinpaperien välissä, niin on helpompi käsitellä), ja laita vuokaan. Paikkaa mahdolliset reiät huolellisesti taikinapaloilla. Täytä piirakka (kerroksittain, jos haluat saada kauniin sisuksen). Kaulitse kansi, aseta piirakan päälle ja painele reunat tiiviisti kiinni toisiinsa. Halutessasi voit kuvioida kannen; tee ainakin jokunen henkireikä, että höyry pääsee poistumaan.

Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla aluksi 20 minuuttia. Pienennä sitten lämpö 175 asteeseen, ja jatka paistamista noin 30 minuuttia. Ota piirakka uunista ja irrota varovasti vuoasta. Voitele piirakka päältä ja reunoilta kananmunalla, ja jatka paistamista ilman vuokaa vielä noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea ja kiiltävä. Anna jäähtyä leivinpaperilla peitettynä. Huom! Mikäli käytit täytteessä kypsentämätöntä lihaa, tarkista piirakan kypsyys lämpömittarilla (oikea lämpötila käytetystä lihasta riippuen). Näin varmistat, ettei täyte ole jäänyt raa’aksi.

Noi henkireiät on ihan tarkoituksella tehty muistuttamaan pommituksen jälkiä. (No vissiin! Olevinaan piti tulla kukkasia…)

Valmis piirakka oli oikein rapsakkaa ja maukasta, sekä lämpimänä että kylmänä. Suosittelen kokeilemaan, kuuman veden taikina oli helppo ja nopea tehdä. Tämä viritelmä oli itselleni ihka ensimmäinen laatuaan, ja osoittautui menestykseksi. Kannatti siis yrittää… lue toki lisää yritteliäisyydestä tämänkertaisesta blogikirjoituksesta!