Limepiirakka kookoksella aka cha cha cha -piirakka

Eihän kevät ole mitään ilman jokavuotista euroviisuveisausta. Ja tänä keväänä erityisen suurta hypetystä seurannut kisailu huipentuu suomalaisittain erittäin jännällä tavalla. Joten tottahan toki piti suorituksen kunniaksi nimikkopiirakka leipasta!

Pina colada -piirakka olisi ollut hieman liian ilmiselvä, mutta eipä tämä raikkaasti limelle ja kevyesti kookokselle maistuva yksilö lopulta kovin kauaksi tuosta klassikkodrinkistä heitä; karibian suunnalle viittaa vahvasti, tosin ilman ananasta. Ja rommia. Toki sitäkin voisi halutessaan lisämakua antamaan laittaa. Mutta tässä limepiirakka kookoksella -reseptissä mennään ilman, niin kaikki voivat ikään tai muihin rajoitteisiin katsomatta nautiskella viisuhuuman jälkimaininkeja.

Limepiirakka on toteutettu gluteenittomana. Vegaanisen version tästä saa kätevästi vaihtamalla pohjataikinaan tulevan voin kasvipohjaiseen margariiniin. Huom! Näillä määrillä lime sitten todellakin maistuu; jos ei uppoa, niin suosittelen vähentämään limemehun ja -kuoriraasteen määriä.

Pohja;
1/2 dl demerara- eli ruokosokeria
1 dl mantelijauhetta
1,5 kookoshiutaleita
2,5 dl gluteenitonta, vaaleaa jauhoseosta
100 g voita (tai margariinia)
1 rkl limemehua

Täyte;
1 tlk (320 g) kondensoitua kookosmaitoa
1 prk (2 dl) kookoskermaa
kolmen limen mehu (noin 1 dl)
komen limen kuoriraaste (noin 3 tl)
4 rkl maissitärkkelystä

Lisäksi;
voita tai mietoa ruokaöljyä piirakkavuoan voiteluun
koristeeksi kookoshiutaleita tai -lastuja, kiiviä tms.

Valmista ensin pohjataikina. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Nypi voi huolellisesti jauhoseokseen. Lisää limemehu (ota täytteeseen tulevasta limestä), ja sekoita taikinaan. Jos taikina tuntuu liian tahmaiselta, lisää hieman jauhoja tai kookoshiutaleita.

Voitele piirakkavuoka huolellisesti. Taputtele taikina tasaisesti vuokaan. Laita piirakka jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.

Tee sitten täyte. Raasta limeistä kuoren vihreä osa, ja purista mehu. Sekoita kulhossa kuoriraaste ja maissitärkkelys. Lisää kookoskerma, kondensoitu kookosmaito ja limemehu. Sekoita huolellisesti tasaiseksi seokseksi.

Limepiirakka tarvitsee esipaiston, ettei pohja vetisty

Ota piirakkapohja jääkaapista. Painele pohjaan haarukalla muutamia reikiä. Laita leivinpaperi päälle ja painoksi esimerkiksi kypsentämätöntä riisiä. Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla 15 minuuttia.

Ota esipaiston jälkeen piirakka uunista, siirrä varovasti paino leivinpapereineen päältä pois. Kaada täyteseos piirakkaan. Jatka paistamista noin 25 minuuttia, kunnes piirakka on saanut kauniin värin reunoihinsa ja täyte on lähes kokonaan hyytynyt (saa olla hieman hyllyvä keskeltä).

Anna piirakan jäähtyä täysin, ja laita se sen jälkeen jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi tekeytymään. Maistuu erityisen hyvältä yön yli levänneenäkin, ja maku vaan paranee parinkin päivän päästä.

Koristele limepiirakka ennen tarjoilua esimerkiksi viipaloidulla kiivillä ja kookoshiutaleilla. Vaahdotettu kookoskerma sopisi koristeluun myös oikein kivasti, ja samalla se taittaisi limen hapokkuutta.

limepiirakka pala chachacha piirakkaa
Jos tämä piirakka ei saa laulamaan cha cha chaata, niin ei sitten mikään!

Kirpeää ja kivan vihreää. Kuten kukkein kevät. Lisää kevätmietteitä löytyy blogin puolelta. Vilkaise sieltä!