Maisemakahvilan raparperipiirakka tuunattuna

Piirakkaa ei kannata keksiä aina uudelleen, ja tässä onkin hyvä esimerkki siitä; maisemakahvilan raparperipiirakka on legendaarinen esimerkki onnistuneesta hittireseptistä. Kyseisen piirakan alkuperää syvästi kunnioittaen ja kiittäen on syntynyt tämäkin variaatio. Sokerin määrää on vähennetty ja mausteita lisätty, mutta herkullisuudesta ei murustakaan tingitty!

Tuunatulle maisemakahvilan raparperipiirakalle kannattaa kuitenkin antaa mahdollisuus. Etenkin pinnalle ripoteltava muruseos, jossa mausteena kanelia, toimii loistavasti. Ja viimeistään tätä reseptiä on hyvä testailla syksyn omenasadon yhteydessä. Uskoisin lopputuloksen olevan omenilla höystettynä jopa parempi kuin raparperiversiossa.

Piirakka on leivottu täysmittaiselle uunipellille. Jos haluat tuhdimman lopputuloksen, käytä pienempää vuokaa.

Muruseos;
8 dl vehnäjauhoja
1 dl demerarasokeria
1,5 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voita

Pohja;
2/3 muruseoksesta
200 g turkkilaista jogurttia
1 kananmuna
1 rkl kardemummaa

Täyte;
n. 1 l pieneksi paloiteltua raparperia
1 prk (250 g) vaniljalla maustettua rahkaa
200 g turkkilaista jogurttia
1,5 dl ruokokidesokeria
2 kananmunaa
1 tl vaniljasokeria

Pinnalle;
1/3 muruseosta
2 tl jauhettua kanelia

Tee ensin muruseos. Sulata voi, anna jäähtyä. Sekoita muruseokseen tulevat kuivat aineet. Lisää voi, sekoita hyvin. Ota seoksesta 1/3 erilleen toiseen kulhoon, tästä tulee muruseos pinnalle.

Pohjataikinaan tulee 2/3 muruseoksesta. Lisää kardemumma, turkkilainen jogurtti ja kananmuna. Sekoita taikinaksi. Levitä taikina tasaisesti ohuehkoksi levyksi leivinpaperin päälle uunipellille.

Ripottele raparperin palat taikinan päälle. Huom. Raparperipalojen tulee olla riittävän ohuita ja pieniä, sillä piirakka kypsyy suhteellisen nopeasti. Jos palaset ovat paksuja, ne jäävät raaoiksi.

Sekoita täytteeseen tulevat ainekset huolellisesti sekaisin. Kaada täyteseos piirakan päälle, niin että raparperipalat peittyvät.

Sekoita kaneli pinnalle tulevaan muruseokseen. Ripottele muruseos piirakan päälle.

Sitten onkin aika tyrkätä maisemakahvilan raparperipiirakka omaan uuniin paistumaan…

Paista piirakkaa 175-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Piirakka kypsyy melko nopeasti, ole tarkkana ettei pohja pääse tummumaan liikaa. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Voit tarjoilla piirakan sellaisenaan tai vaahdotetun vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera.

maisemakahvilan raparperipiirakka pala vaniljavaahdolla
On hyvää ilmankin, mutta kyllähän kunnon keko vaahdotettua vaniljakastiketta kruunaa makuelämyksen!

Olipas hyvää! Ja se oli todella rehellinen mielipide onnistuneesta piirakasta. Rehellisyys se noin muutoin onkin melkoinen taitolaji. Lukaise vaikka blogin puolelta!