Makea kesäkurpitsapiirakka

Tässäpä kesäkurpitsasesongin ykkösherkku, eli makea kesäkurpitsapiirakka! Makunsa lisäksi myös piirakan väri on kerrassaan herkullinen; voisi luulla, että piirakka on saanut pistaasia osakseen, mutta ehei, kotimaisella kesäkurpitsalla mennään. Kivaa rouskuvuutta piirakkaan tuo hasselpähkinärouhe, jonka omaleimaisen maun tunnistavat ainakin vannoutuneet pähkinäfanit.

Toki makumaailmassa on kaukomaidenkin mausteita, kanelia, vaniljaa ja inkivääriä, mukana. Kuorrutteeseen suosittelen käyttämään kuusenkerkkää, mikäli sellaista sattuu jostain hyppysiinsä saamaan, vinkkinä voin neuvoa kysäisemään täältä. (Ja nyt voin hieman paukutella henkseleitä, sillä kerrankin olin tässä asiassa hereillä: keväällä rouhaisin tuoreet kerkät hienoksi silpuksi ja pakastin. On ihan älyttömän kätevää napata tarvittaessa lusikallinen rouhetta mausteeksi omasta pakkasesta.) Jos kadonneen kerkän etsintä ei tuo tulosta, sen voi korvata vaikka sitruunankuoriraasteella.

Pohja;
4 dl karkeahkoa kesäkurpitsaraastetta (1-2 kesäkurpitsaa koosta riippuen)
50 g sulatetua voita
3/4 dl oliiviöljyä
2 kananmunaa
1,5 dl ruokokidesokeria
3-4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljajauhetta
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
1 pss (80 g) hasselpähkinärouhetta

Kuorrute;
1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
25 g voita
1 dl tomusokeria
1 tl kuusenkerkkärouhetta (tai raastettua sitruunankuorta)

Lisäksi;
nokare voita vuoan voiteluun
kookoshiutaleita vuoan jauhottamiseen

Aloita voitelemalla ja jauhottamalla piirakkavuoka (halkaisija 28 cm) huolellisesti. Laita kesäkurpitsaraaste kulhoon. Huom! Älä valuta raasteesta nestettä, sillä se mehevöittää piirakan! Lisää sulatettu ja jäähdytetty voi, oliiviöljy, kananmunat ja sokeri. Sekoita huolellisesti, mutta älä vatkaa.

Sekoita keskenään kuivat ainekset, mausteet ja hasselpähkinärouhe. Lisää jauhoseos edelliseen kesäkurpitsaseokseen hellävaraisesti käännellen, että muodostuu tasainen taikina. Vältä voimakasta ja liiallista sekoittamista, ettei taikina sitkostu.

Kaada taikina vuokaan, ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30-35 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla, varo kypsentämästä liikaa. Valmiin piirakan väri on kauniin kullanruskea. Anna piirakan jäähtyä kokonaan. Jos haluat ottaa piirakan pois vuoastaan, anna sen asettua vähintään puoli tuntia ennen kumoamista.

Makea kesäkurpitsapiirakka saa kruunukseen herkullisen kuorrutteen

Kuorrutetta varten vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tuorejuusto sekaisin. Lisää tomusokeri ja kuusenkerkkä, sekoita huolellisesti tasaiseksi.

Levitä kuorrute täysin jäähtyneen piirakan pinnalle. Makea kesäkurpitsapiirakka maistuu erityisen hyvältä, kun se saa tekeytyä rauhassa. Voit valmistaa piirakkapohjan hyvissä ajoin valmiiksi (vaikka paria päivää ennen), tai pakastaa sen. Tällöin valmista kuorrute vasta ennen tarjoilua.

makea kesäkurpitsapiirakka pala
Pala autuaallista syksyn herkkua (joskaan kuva ei tee oikeutta). Maistuis varmaan sullekkin?

Syksy tuo onneksi tullessaan piristystä arjen harmauteen satoherkkujen muodossa. Mutta mitäs muuta se syksy tuokaan? Vilkaise blogin puolelta aiheeseen liittyvät jorinat!