Syystalven harmauden kiristäessä otettaan on aika piristää päivää. Siispä pinkkiä päivään! Ihanan makoisa punajuuripiirakka on mitä mainioin piirakka ilahduttamaan kahvi- tai teehetkeä. Paras punajuuripiirakka syntyy tuoreista punajuurista tehdystä soseesta, mutta oikaise toki kaupan valmissoseella, jos siltä tuntuu. Herkkua tulee joka tapauksessa.
Huom! Jos tuplaat reseptin, saat pellillisen piirakkaa. Riittää useammalle. Kuorrute on melko tuhtia tavaraa. Jos haluat kevyemmän version, vähennä voin ja mascarponen määrää, sillä tästä tulee melko paksu kerros. Tai vaihda mascarpone vaikkapa vähärasvaiseen tuorejuustoon ja voi margariiniin (muttei siitä kyllä yhtä hyvää tule).
Pohja;
2-3 punajuurta (valmista punajuurisosetta 2 dl)
100 g voita
2 kananmunaa
1 dl ruokokidesokeria
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
3/4 dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
50 g tummaa suklaata
Päälle;
1 prk (250 g) mascarponea
1/2 dl punajuurisosetta
50 g voita
1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
koristeeksi esimerkiksi strösseliä, hopeakuulia tai suklaarouhetta
Kuori ja paloittele punajuuret kuutioiksi. Keitä punajuuret kypsäksi ja soseuta ne sauvasekoittimella. Ota kuorrutetta varten 1/2 dl sosetta talteen. Paloittele voi. Laita 2 dl kuumaa punajuurisosetta voin päälle, ja sekoittele, kunnes voi on sulanut. Anna seoksen jäähtyä. Mikäli käytät valmista punajuurisosetta: sulata voi, anna jäähtyä. Sekoita punajuurisose ja voi tasaiseksi seokseksi.
Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Rouhi suklaa, ja lisää se jauhojen joukkoon. Vaahdota kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää voi-punajuuriseos, sekoita tasaiseksi. Lisää jauho-suklaaseos taikinaan ja kääntele huolellisesti sekaisin. Sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty.
Voitele piirakkavuoka (käytin tässä neliön mallista vuokaa, koko noin 22 x 22 cm), tai vuoraa vuoka leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan, levitä tasaiseksi levyksi. Paista piirakkaa 180-asteisen uunin keskitasolla 17-20 minuuttia. Ole tarkkana, ettei piirakka pääse kypsymään liikaa. Ota piirakka uunista, anna jäähtyä hetki. Kumoa piirakka tarjoilualustalle, peitä leivinpaperilla ja anna sen jäähtyä kokonaan. (Leivinpaperi estää kosteuden haihtumista, jolloin piirakasta ei tule kuiva.)
Punajuuripiirakka saa sävyynsä sopivan kuorrutteen
Ota voi hetkeksi huoneenlämpöön ennen kuorrutteen valmistusta. Mittaa kulhoon tomu- ja vaniljasokeri, kuutioi huoneenlämpöinen voi sekaan. Vatkaa seos vaaleaksi vaahdoksi.
Laita mascarpone toiseen kulhoon ja sekoita se notkeaksi. Lisää punajuurisose, sekoita tasaiseksi.
Yhdistä mascarpone-punajuurisose voivaahtoon varovasti käännellen. Älä vatkaa tai sekoita liikaa, ettei seos juoksetu.
Levitä kuorrute jäähtyneen piirakan päälle. Voit halutessasi kuvioida pinnan vaikkapa haarukalla. Koristele esimerkiksi hopeakuulilla. Tarjoile hyvän kahvin tai teen kera.

Pinkin piirakan syöminen lisää positiivista mieltä. Positiivinen jossittelu on myös joskus paikallaan. Lukaisehan blogi. Sieltä sitä jossittelua löytyy.