Mehevä raparperipiirakka

Herkullisen mehevä raparperipiirakka on kevään ja alkukesän ehdoton herkku. Etenkin, kun sen kanssa tarjoilee jäätelöä tai vaniljakastiketta. Nam.

Tämä raparperipiirakka sai hienoisen vivahteen kookoksesta ja mantelista, sillä pohjataikinaan tuli kookoskermaa ja -hiutaleita sekä mantelijauhoja, ja piirakan päällys kruunattiin mantelilastuilla. Piirakka vain paranee saadessaan tekeytyä – valmista vaikka pari päivää ennen tarjoilua!

Täyte;
1 1/2 l pilkottuja raparperinpaloja
nokare voita
1 1/2 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria

Taikina;
2 kananmunaa
1 1/2 dl ruokokidesokeria
2 dl kookoskermaa
100 g sulatettua voita
1 dl kookoshiutaleita
1 dl mantelijauhoja
n. 1,3 dl vehnäjauhoja

Päälle;
50 g pehmeää voita
1/2 dl ruokokidesokeria
1 rkl vehnäjauhoja
1 pss (70 g) mantelilastuja

Esikypsennä raparperit; laita kattilaan voi ja raparperinpalat. Kuumenna miedohkolla lämmöllä välillä sekoitellen, kunnes raparperit hieman pehmenevät, noin 10 minuuttia (tarkoitus ei ole keittää mössöksi, vain esikypsentää). Nosta kattila liedeltä, mausta raparperit kanelilla ja vaniljasokerilla. Anna jäähtyä hetki.

Taikina valmistetaan sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Sekoita munien rakenne kevyesti rikki, lisää ruokokidesokeri, kookoskerma, voisula ja sekoita. Lisää kuivat aineet, sekoita tasaiseksi, älä vatkaa. Jos taikina vaikuttaa todella löysältä, lisää ruokalusikallinen tai pari vehnäjauhoja. Huom. Taikinan kuuluu olla melko löysää, sillä mantelijauhot turpoavat kypsentyessään.

Päällystä varten sekoita pehmeä voi ja ruokokidesokeri huolellisesti. Lisää vehnäjauhot ja mantelilastut, sekoita varovasti mutta huolellisesti voi-sokeriseokseen.

Mehevä raparperipiirakka saa tekeytyä rauhassa – jos herkkusuiden näpit pysyvät irti siitä

Voitele piirakkavuoka erittäin hyvin. Kaada taikina vuokaan. Ripottele raparperinpalat tasaisesti taikinan päälle (tosin uppoavat taikinaan väkisinkin, mutta se kuuluu asiaan). Ripottele päälle tuleva mantelilastu-voi-sokeriseos piirakkan päälle mahdollisimman tasaisesti.

Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 35 minuuttia. Peitä piirakan pinta leivinpaperilla, mikäli se alkaa saada liikaa väriä. Piirakan keskus saa olla hieman löysähkö, sillä piirakka asettuu jäähtyessään. Anna siis piirakan tekeytyä hetki rauhassa ennen tarjoilua! Voit tarjoilla raparperipiirakan lämpimänä vaniljajäätelön kera (herkullista), tai kylmänä vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa (superherkullista).

raparperipiirakka vaniljajäätelöllä
Raparperipiirakka tarvitsee (suosituksen mukaan) jotain maitotuotetta kaverikseen. Eipähän iske hapot luuston kimppuun.

Ja kannattaa tosiaan antaa piirakan tekeytyä pari päivää! Silloin maut tasaantuvat, ja koostumuksesta tulee mitä mehevin.

Raparperipiirakka kuuluu kansanperinteisiin. Kuten Kalevalainen jäsenkorjauskin. Molemmat testattu toimiviksi ja havaittu hyviksi. Lukaise blogin puolelta lisää jäsenkorjauskokemuksesta.