Monkey Bread goes nuts -nyhtöpiirakka

Tämä ei ole perinteinen piirakka, mutta menköön siihen kategoriaan tällä kertaa, vaikka sitten joulun kunniaksi. Onhan se kuitenkin tehty piirakkavuokaan. Lopputuloksena herkullinen, nyhdettävä Monkey Bread goes nuts – maapähkinävoita lisämausteena, kannattaa kokeilla!

Taikina;
2 dl maitoa
¼ pkt tuorehiivaa (á 50 g)
1 dl maapähkinävoita, ilman lisättyä sokeria
1 pieni kananmuna
½ tl suolaa
0,5 dl ruokokidesokeria (fariinisokerikin käy)
1 tl kardemummaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
50 g huoneenlämpöistä voita

Pinnalle;
50 g sulatettua voita
1 rkl maapähkinävoita
1 dl fariinisokeria
0,75 dl ruokokidesokeria
1 rkl kanelia

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liuota hiiva joukkoon. Sekoita kulhossa maapähkinävoi, muna, suola, sokeri ja kardemumma tasaiseksi seokseksi. Lisää maito-hiivaseos, sekoita. Lisää jauhot taikinaan ja vaivaa hyvin. Loppuvaiheessa lisää voi. Taikinan kuuluu olla hieman pehmeää. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhosta ja käsistä (lisää hieman jauhoja, jos tarvis). Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä noin 20 minuuttia.

Leivo taikina pitkäksi pötköksi. Leikkaa pieniä paloja noin 45 kappaletta ja pyöritä ne palloiksi. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 26 cm) huolellisesti. Sekoita sulanut voi ja maapähkinävoi keskenään. Sekoita ruokokide- ja fariinisokerit sekä kaneli. Kasta taikinapallot kevyesti ensin voi-maapähkinävoiseoksessa ja pyöräytä ne sitten kevyesti sokeri-kaneliseoksessa. Asettele pallerot vuokaan vierekkäin (ei liian tiiviisti, etteivät ne pompahda uunissa reunojen yli). Anna kohota peitettynä 5-10 minuuttia.

Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 25–30 minuuttia, kauniin ruskeaksi. Huom! älä paista liian kauan, ettei siitä tule kuivaa. Anna jäähtyä hetki, ja kumoa piirakka varovasti. Tarjoa lämpimänä kylmän maitolasillisen kera.

Täydellinen piirakka jaettavaksi!

Alunperin tässä piti olla julkaistuna Joulun paras piirakka. Mutta miten päädyinkin julkaisemaan Monkey Bread goes nuts -reseptin? Lue blogista!