Mustikkapiirakka & mamman marjapiiras

Mustikkapiirakka, perinteisin herkku maassamme, jota niin kovin rakastamme. Se on ollut Piirakkapäivän etusivulla tyrkyllä alusta lähtien. Joten on jo aikakin julkaista resepti kuvan takaa. Ja kun nyt vauhtiin on päästy, laitetaan samaan syssyyn myös toinen klassikkoresepti, eli mamman marjapiiras.

Parastahan mustikkapiirakka on, kun pystyy hyödyntämään tuoreita, juuri metsästä poimittuja mustikoita. Läheskään aina se ei kuitenkaan ole mahdollista, joten: jos/kun käytät pakastemustikoita, muista lisätä niiden sekaan perunajauhoja! Näissä piirakoissa – perinteitä vaalien – ei myöskään ole säästelty voin tai sokerin suhteen. Ehkä siitä johtuen ne ovatkin vakiintuneita herkkujamme, sukupolvelta toiselle.

Perinteinen mustikkapiirakka

Tässä mustikkapiirakassa on murotaikinapohja sekä runsaan mustikkainen täyte. Piirakan päälle ei ole mikään pakko laittaa kaurapöperöä, jos pidät klassikosta enemmän ilman rönsyilyä. Käytä jääkaappikylmää voita.

Pohja;
100 g voita
1 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja

Täyte;
5 – 6 dl mustikoita
3 rkl hillosokeria
1 rkl perunajauhoja

Pinnalle;
50 g voita
2 dl kaurahiutaleita
2 rkl sokeria

koristeeksi tuoreita mustikoita

Tee ensin murotaikina pohjaksi. Sekoita jauhot ja sokeri. Nypi voi joukkoon. Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan (lisää hieman jauhoja tarvittaessa).

Sekoita hillosokeri ja perunajauhot mustikoiden joukkoon. Kaada marjat piirakkapohjan päälle. Huom! Jos käytät pakastemustikoita, lisää perunajauhoja 1-2 ruokalusikallista!

Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 10 minuuttia.

Piirakan esipaistuessa sekoita kaurahiutaleet ja sokeri. Nypi voi joukkoon.

Ripottele kaurapöperö piirakan päälle. Jatka paistamista vielä noin 10 minuutin ajan, kunnes piirakan pinta ja reunat ovat saaneet kauniin, kullanruskean värin. Anna piirakan jäähtyä hetki, että mustikkatäyte ehtii asettua. Koristele piirakka halutessasi tuoreilla mustikoilla. Tarjoile piirakka vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.

mustikkapiirakka
Mustikkapiirakka & vaniljakastike. Ei muuta lisättävää. Ainoastaan nautittavaa.

Mamman marjapiiras

Klassikkojen klassikko. Ei mitään tietoa, kuka tämän reseptiikan alkuperäinen luoja on. Mitä nöyrimmät kiitokset hänelle.

Pohja;
125 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Lisäksi;
5 dl marjoja (esimerkiksi mustikoita, vadelmia, herukoita…)

Päälle;
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 kananmuna
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Valmista pohja. Vaahdota voi ja sokerit. Lisää muna, vatkaa sekaisin. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhot taikinaan, vältä sekoittamasta liikaa. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan.

Kaada marjat pohjan päälle. Huom! Jos käytät pakastemustikoita, lisää perunajauhoja 1-2 ruokalusikallista!

Sekoita piirakan päälle tulevat aineet keskenään hyvin sekaisin. Kaada seos tasaisesti piirakan päälle.

Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja reunat ovat saaneet kauniin ruskean värin. Anna jäähtyä. Piirakka maistuu erittäin hyvälle (ellei jopa paremmalle) seuraavana päivänä.

mamman marjapiiras
Tämän mamman marjapiiras on täytetty mustikoilla. Nam.

Piirakkapäivän tarkoitus on melkoisen selvä; leipoa piirakoita ja nauttia koko leivontamatkan ajan. Mutta mikä onkaan se elämän tarkoitus, joka monia mietityttää? Vilkaise blogin puolelta hajatelmat aiheesta.