Omenagalette lisätwistillä

Nyt mennään rennolla otteella! Galette on ranskalainen, ronskin rouhea piiras ilman aikaavieviä sipistelyjä. Et tarvitse edes piirakkavuokaa. Täytteeksi sopii niin makeat kuin suolaisetkin raaka-aineet. Koska syksy, tästä tuli omenagalette. Onko muka mitään parempaa kuin kotimaiset, pirteän hapokkaat omenat? Parasta on, ettei niitä tarvitse edes kuoria. Huuhtaisu vedellä riittää.

Tämä omenagalette sai lisäsäväyksen rouskuvasta maapähkinävoista ja mantelilastuista. Maapähkinävoina kannattaa käyttää makeuttamatonta versiota, niin piirakasta ei tule turhan imelä. Jos haluat galetteen lisää purutuntumaa, valitse crunchy -mpvoi. Ja mikäli maapähkinävoi ei jostakin käsittämättömästä syystä sytytä suuria tunteita, korvaa se esimerkiksi ranskalaisten herkkujen klassikolla, frangipanella. Oh là là, ja ääntä kohti!

Pohja;
2 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 tl kanelia
1/3 tl vaniljajauhetta
100 g voita
n. 3/4 dl kylmää vettä

Täyte;
noin 4 hapanta, kotimaista omenaa
3 rkl fariinisokeria
2 tl kanelia
3 rkl mantelilastuja tai -rouhetta
1/2 prk (4-5 rkl) makeuttamatonta maapähkinävoita (crunchy)

voiteluun kananmunankeltuainen

Tee ensin pohjataikina. Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa sekaisin. Nypi voi jauhoseokseen. Lisää kylmää vettä sen verran, että saat aikaan kiinteän taikinan. Käsittele taikinaa mahdollisimman vähän, älä vaivaa. Kääri taikina kelmun ja anna levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Taikinan voi tehdä vaikka edellisenä päivänä.

Poista omenista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi (viipaleita pitäisi tulla reilu 1/2 litraa). Laita viipaleet kulhoon, lisää fariinisokeri ja kaneli. Sekoita huolellisesti.

Omenagalette kootaan ja laitetaan uuniin paistumaan

Ota taikina jääkaapista. Kaulitse taikina leivinpaperin päällä halkaisijaltaan noin 30-35 ympyräksi. Reunat saavat jäädä rosoisiksi. Siirrä taikina leivinpapereineen uunipellin päälle.

Levitä taikinan päälle maapähkinävoita siten, että reunoille jää nelisen senttiä tyhjää. Ripottele mantelilastut tai -rouhe maapähkinävoin päälle. Asettele omenaviipaleet limittäin piirakan päälle, reunat jätetään edelleen tyhjäksi. Kun omenaviipaleet ovat paikoillaan, käännetään tyhjäksi jätetyt reunat omenaviipaleiden päälle. Voitele reunat kananmunankeltuaisella.

Paista galettea uunin alaosassa, 200°C:ssa, noin 40 minuuttia. Valmiissa piirakassa on kauniin ruskeat reunat ja pinta on saanut hieman väriä. Anna jäähtyä hetki. Tarjoile omenagalette vaniljakastikkeen kera.

omenagalette
Maistuu muuten kylmänäkin!

Näin syksyn saattelemana monenlaiset pellet pyrkivät esiin koloistaan. Tämä aihe kaivannee lisäselitystä, joten käväisehän lukaisemassa blogista, mistä oikein on kyse.