Papupiirakka

Lämmittävä papupiirakka sopii oikein luontevasti vuodenajoista kylmimpään. Vaikka kasvikset ja papuproteiini ovatkin pääosassa, on piirakassa mehevyyttä ja täyttävyyttä vaativammankin lihansyöjän tarpeisiin. Siitä pitää huolen tuhti voitaikinakuori. Voitaikinan voit väsätä itse tai mennä helpomman, eli pakastealtaan, kautta. Tunnustan, että itse valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon.

Täytteeseen testasin uutta chalupa-sarjan chipotle-juustoraastetta. Lievän pettymyksen se aiheutti, sillä siinä ei ollut omaan suuhun sopivasti tulisuutta. Suosittelenkin lämmöstä pitäviä lisäämään chiliä, joko tuoreena tai rouheena, oman maun mukaan. Muidenkin mausteiden osalta mennään tällä kertaa mutulla; maistelkaa ja testatkaa, milloin on sopiva!

Pohja;
valmista voitaikina itse täältä löytyvän reseptin mukaan
TAI
1 pkt (500 g) valmista voitaikinaa

Täyte;
1 punainen paprika
1 sipuli (tai nippu kevätsipulia)
1 rs (250 g) miniluumutomaatteja
1 prk (380/230 g) papusekoitus suolaliemessä
mustapippurirouhetta
suolaa
paprikajauhetta
chiliä
1 pss chalupa chipotle -juustoraastetta

Lisäksi;
oliiviöljyä paistamiseen ja vuoan voiteluun

Valmista voitaikina ohjeen mukaan tai sulata valmis voitaikina.

Valmsita täyte. Huuhtele paprika, poista sisus ja pilko kuutioiksi. Pilko myös sipuli, joko viipaleiksi tai hienonna paloiksi. Huuhtele miniluumutomaatit. Kaada papusekoitus siivilään, valuta neste pois.

Laita paprika- ja sipulipalat kuumalle paistinpannulle oliiviöljyyn, ja ota niihin hieman väriä. Lisää minuluumutomaatit, kääntele hetki, ja sammuta lämpö. Lisää pavut ja mausteet, makustele sopivaksi. Anna seoksen jäähtyä.

Seuraavaksi papupiirakka laitetaan kasaan & uuniin paistumaan kauniin kullanruskeaksi

Laita irtovuoan pohjalle leivinpaperi, ja voitele vuoka oliiviöljyllä. Ota voitaikinasta noin 2/3, ja kaulitse se vuokaan sopivaksi levyksi. Aseta levy vuoan pohjalle ja reunoille huolellisesti. Töki haarukalla pohjaan muutama reikä, ettei taikina pääse kohoamaan liikaan. Kaulitse lopputaikina piirakan kanneksi. (Jos taikinaa on reilusti, voit halutessasi ottaa sitä hieman koristeisiin.)

Sekoita jäähtyneeseen piirakkatäytteeseen juustoraaste. Levitä tasaisesti piirakkaan.

Aseta piirakan kansi paikoilleen. Kiinnitä reunat huolellisesti yhteen. (Laita koristeet paikoilleen, jos niitä innostuit tekemään.) Pistele haarukalla muutama reikä kanteen.

Paista papupiirakka 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Valmis piirakka on kohonnut kauniisti ja saanut kullanruskean värin pintaansa. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Huom. Täyte saattaa olla irtonaista juuri uunista otettuna, mutta seuraavana päivänä, vietettyään yön jääkaapissa, se on kiinteytynyt helposti leikattavaksi. Maistuu hyvälle myös kylmänä.

papupiirakka
Ihan hyvin kestää kasassa paiston jälkeenkin, mutta erityisen kauniimpi leikkuupinta tulee seuraavana päivänä. Maku on kuitenkin hyvä kummin vaan. Koristeet vähän irtoili paiston aikana, kun ei huvittanut kananmunalla läträtä.

Papupiirakalla on hyvä aloittaa uusi vuosi uusine kujeineen. Blogin puolelta löytyy ajatuksia tulevaan. Vilkaise toki sinnekin.