Parsapiirakka

Oi ihana kevät! Ja parsakausi! Sehän se on nyt kuumimmillaan, joten tietenkin leivotaan parsapiirakka. Sen verran joudun nyt tunnustamaan, että olin parsaneitsyt tätä piirakkasessiot aloittaessani; en tiedä miten on ollut mahdollista vältellä kyseistä herkkua näinkin pitkään. Näköjään on, ilman mitään varsinaista tai painavaa syytä. Mutta viis siitä, nyt sekin sivistyksessä ollut aukko on paikattu, ja lopputulos mitä herkullisin.

Koska parsapiirakoita on netti pullollaan, hain inspiraatiota muiden leipureiden teoksista. Kaikissa resepteissä oli havaittavissa paljon yhteneväisyyksiä, joten mahdoton sanoa, mikä resepti vaikutti eniten tähän omaan teokseeni. Taitaa olla hybridi, joten kiitokset vain kaikille edelläkävijöille, jotka olette parsapiirakkaa leiponeet!

Pohja;
125 g voita
2 dl grahamjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 rkl kylmää vettä

Täyte;
1 nippu tuoretta parsaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 kananmunaa
1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (200 g) ranskankermaa
1 tl mustapippurirouhetta
1-2 rkl sitruunamehua
1/2 pkt (n. 100 g) fetajuustoa

Lisäksi;
nokare voita vuoan voiteluun
oliiviöljyä paistamiseen

Valmista piirakkapohja. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Nypi voi sekaan. Lisää ruokalusikallinen kylmää vettä, ja pyöräytä taikinaksi sen enempää vaivaamatta.

Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat huolellisesti. Taputtele taikina tasaisesti pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Laita piirakkapohja jääkaappiin hetkeksi (15-30 minuuttia).

Ota piirakka jääkaapista. Esipaista 200°C uunin keskitasolla kymmenisen minuuttia.

Pohjan esipaistuessa parsapiirakka ehtii saada täytteet uunivalmiuteen

Käsittele parsat; huuhtele ja poista kova kanta, kuori tarvittaessa. Pilko lyhyemmiksi, piirakkavuokaan sopiviksi paloiksi jos tarvis. Kuullota paistinpannulla oliiviöljyssä noin viisi minuuttia. Siirrä parsat hetkeksi jäähtymään.

Pieni sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä hetki pannulla.

Sekoita kulhossa tuorejuusto notkeaksi. Lisää ranskankerma ja riko kananmunat, sekoita tasaiseksi seokseksi. Mausta mustapippurilla ja sitruunamehulla.

Kuutioi fetajuusto.

Levitä esipaistetun piirakkapohjan päälle kuullotetut sipulit ja fetajuustokuutiot. Levitä täyteseos tasaisesti piirakan päälle. Asettele lopuksi parsat piirakan päälle.

Paista parsapiirakka kypsäksi, noin 30 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ja asettua ennen tarjoilua.

parsapiirakka
Meneekö jatkoon? Menee jatkoon! Parsa on hyvää, ja parsapiirakka erittäin hyvää!

Semmoinen piirakka. Mutta entäs millainen kevät?! Käväisehän tutkimassa uusimmat hajatelmat. Sieltäpä se selviää, jos ei ole jo ulos katsoessa näkynyt.