Pekaanipähkinäpiirakka eli panopiirakka

Pekaanipähkinäpiirakka on sellainen herkku, että oksat pois! Tässä luomuksessa yhdistyvät kaikki elementit, mitä voittajamallin piirakkaan tarvitaan; juuri sopivan kypsä, täyteläinen pohja, suussasulavan pehmeä täyte ja rapean rouskahteleva päällys. Puhumattakaan mausta… Pekaanipähkinän aromikkuus yhdistyy suloisen makeaan, konjakilla maustettuun täytteeseen, jota täydellistää perinteinen, voilla leivottu murotaikinapohja. Nyt voidaan jo – täysin oikeutetusti – puhua panopiirakasta! (No ei nyt kuitenkaan American pie -tyyliin…)

Aitoihin ja alkuperäisiin pekaanipähkinäpiirakkaresepteihin tein hieman hienosäätöä. Tässä versiossa pohjaan ei tule paljon sokeria, sillä täytteen makeus on mielestäni melkoinen. Konjakki kuitenkin kompensoi hyvin makeuden kanssa, mutta piirakkaa riittää pienikin pala. Jos olet enemmän viskin (jota pekaanipähkinän syntysijoilla piirakkaan usein laitetaan) ystävä, voit käyttää sitä konjakin sijaan. Tai miksei tummaa rommiakin. Ja mikäli alkoholi ei nappaile aromiaineena, lisää hieman vaniljaa.

Pohja;
100 g kylmää voita
1/2 dl tomusokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 kananmunan keltuainen
n. 1 rkl kylmää vettä

Täyte;
25 g huoneenlämpöistä voita
2 rkl fariinisokeria
2 rkl vaahterasiirappia
1 tlk (397 g / 304 ml) kondensoitua maitoa
2 kananmunaa + 1 kananmunan valkuainen
2 rkl konjakkia
1/4 tl vaniljajauhetta

Päälle;
100 g pekaanipähkinöitä

Lisäksi nokare voita piirakkavuoan voitelemiseen

Valmista ensin murotaikina piirakkapohjaksi. Sekoita jauhot ja tomusokeri. Kuutioi kylmä voi, ja nypi se jauho-tomusokeriseokseen. Lisää keltuainen, sekoita hyvin. Lisää taikinaan hieman kylmää vettä, jotta taikinasta muodostuu kiinteä. Älä vaivaa. Kääri taikina kelmuun, ja anna sen levätä hetki jääkaapissa. (Taikinan voi myös valmistaa hyvissä ajoin ennakkoon sekä pakastaa.)

Täytettä varten notkista huoneenlämpöinen voi. Sekoita siihen fariinisokeri. Lisää kananmunat sähkövatkaimella sekoittaen, mutta älä vaahdota. Lisää vaahterasiirappi ja kondensoitu maito, vatkaa tasaiseksi seokseksi. Lisää viimeiseksi konjakki ja vaniljajauhe, sekoita hyvin.

Rouhi pekaanipähkinät karkeaksi rouheeksi. Tämä onnistuu näppärästi laittamalla pähkinät pussiin, ja painelemalla kaulimella ne rikki.

Sitten pekaanipähkinäpiirakka kootaan & paistetaan, jotta päästään itse asiaan!

Voitele piirakkavuoka (halkaisija max. 24 cm) huolellisesti. Kaulitse pohjataikina esimerkiksi kelmun tai leivinpaperin välissä sopivan kokoiseksi. Asettele taikina vuokaan, tasoita reunat ja pistele haarukalla pohjaan muutama reikä.

Laita piirakkapohjan päälle leivinpaperi ja kuivia herneitä tai kypsentämätöntä riisiä painoksi. Esipaista pohjaa 10 minuuttia 200°C uunin keskitasossa. Poista herneet/riisi ja leivinpaperi. Jatka paistamista vielä viitisen minuuttia. Ota piirakkapohja pois uunista ja anna sen jäähtyä pari minuuttia ennen täytteen lisäämistä.

Laske uunin lämpötilaa 175 asteeseen. Kaada täyte varovasti esipaistetun pohjan päälle. Ripottele pekaanipähkinärouhe pinnalle. Laita piirakka uuniin varovasti, ettei täyte pääse loiskumaan reunojen yli. Paista piirakkaa uunissa noin 35 minuuttia, kaunin ruskeaksi. Piirakan keskusta saa olla hieman hyllyvä, sillä se jähmettyy jäähtyessään. Huom! Jos tuntuu, että piirakan pinta alkaa saada liikaakin väriä paiston aikana, peitä se kevyesti leivinpaperilla. Anna piirakan jäähtyä kokonaan. Parasta se on viileänä, herkullista seuraavanakin päivänä.

pekaanipähkinäpiirakka
Katsokaa nyt sitä; ei tuon parempaa voi olla. Pala täydellisyyttä.

Pekaanipähkinäpiirakka nosti rimaa. Mutta mistä se idea oikein lähti? Täysin sattumankauppaa; lue lisää blogista!