Pekonipiiras kylmällä täytteellä

Vaihtelu virkistää myös piirakkaleivonnassa, ja siksipä tällä kertaa reseptinä pekonipiiras, jossa kylmä täyte. Maisuu mainiolta, mutta jos haluat viedä tämän tarjottavan vaikkapa pikkujoulupöytään, suosittelen leipomaan pikkupiiraita; näin tarjoilu on helpompaa ja syöminen siistimpää.

Vaikka pekonipiiras onkin kylmä, se on makumaailmaltaan lämmittävä. Siitä pitää huolen makea bataatti sekä chilihiutaleet, joista molemmista tulee toisiaan tukeva lämpö. Onni on, jos kaupasta sattuu löytymään kotimaista kevätsipulia, sillä se kruunaa tämän herkun. Piirakkapohjaan kannattaa hyödyntää keitetyt perunat, mikäli niitä on aiemmilta ruokailukerroilta jäänyt tähteeksi.

Pohja;
2 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
100 g voita
1 isohko keitetty, jauhoinen peruna
2 rkl vettä

Päälle;
1 pieni bataatti
oliiviöljyä
mustapippurirouhetta

Täyte;
1 prk (200 g) ruohosipulituorejuustoa
1 prk (180 g) ranskankermaa
1 pkt (150 g) pekonia
1 nippu kevätsipulia
1 tl chilihiutaleita

Valmista pohjataikina. Sekoita jauhot ja mausteet kulhossa. Nypi voi huolellisesti seokseen. Painele peruna siivilän läpi (tai muilla keinoin, jotta saat siitä hyvin hienoa) taikinaan. Sekoita huolellisesti. Lisää vesi, ja muotoile kiinteäksi taikinaksi. Taputtele taikina huolellisesti voideltuun piirakkavuokaan. Pistele haarukalla muutama reikä piirakkapohjaan, ja laita jääkaappiin tekeytymään noin puoleksi tunniksi (saa olla pidempäänkin).

Kuori bataatti, ja leikkaa se ohuehkoiksi viipaleiksi. Sivele pintaan hieman oliiviöljyä (estää tummentumisen).

Ota piirakkapohja jääkaapista. Asettele bataattiviipaleet tasaisesti pohjan päälle. Ripottele pinnalle mustapippurirouhetta.

pekonipiiras menossa uuniin
Tässä pohja bataatilla, ennen uunia…

Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 25-30 minuuttia, kunnes pohja on kauniin ruskea ja kypsä. Anna jäähtyä täysin.

pekonipiiras pohja uunista otettuna
… ja tässä uunista tullessa. Bataatit kutistuu paistuessaan, joten saavat huoletta olla limittäinkin. Kunhan muistaa tehdä riittävän ohuita viipaleita.

Sitten enää täytteet kehiin, ja pekonipiiras on valmis.

Tee sitten piirakkatäyte. Pieni pekoni kuutioiksi. Paista kuutioita pannulla, kunnes kauniin ruskeaa ja rapeaa. Nosta pekonikuutiot talouspaperin päälle, jotta liika rasva imeytyy pois. Anna jäähtyä.

Huuhtele ja kuivaa kevätsipulit huolellisesti. Leikkaa pieniksi paloiksi.

Sekoita tuorejuusto ja ranskankerma kulhossa tasaiseksi seokseksi. Lisää pekonikuutiot, kevätsipulit ja chilihiutaleet. HUOM. Jos haluat, ota hieman pekonia ja kevätsipulia sivuun koristeeksi piirakan pinnalle. Sekoita huolellisesti.

Levitä täyte jäähtyneen piirakan päälle. Koristele halutessasi pekonikuutioilla ja kevätsipuliviipaleilla. Anna piirakan tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua. Maistuu hyvälle seuraavanakin päivänä!

pekonipiiras pala
Hyvältä näyttää näinkin, mutta jos haluat hifistellä, tee pikkupiiraita!

Kylläpä lämmitti, vaikka kylmä piiras olikin. Suosittelen laittamaan chiliä oman maun mukaan, tuossa rouheessa on kiitettävästi potkua.

Kaikille ei ehkä kylmällä täytteellä tuunattu piiras uppoa. Jotkut vannonevat kokopaistetun yksilön puolesta. Mutta näkemyserojahan riittää, vaikka miten monesta aiheesta. Kuten tämänkertaisessa blogikirjoituksessa.