Kaikkien retropiirakoiden sankari, peltilihapiirakka, sopii niin arkeen kuin juhlaan. Tällä kertaa arkeen, sillä tein puolikkaan pellillisen. Jos tarvitset runsaamman satsin tätä maittavaa klassikkoa, tee toki kaksinkertainen annos. Peltilihis on siitä kiva, että sen voi myös huoletta pakastaa.
Lihapiirakan kuoreksi tein sekoitetun rahkavoitaikinan. Taikinan maku pääsee oikeuksiinsa etenkin yön yli levänneenä, joten piirakka maistuu erityisen hyvälle seuraavana päivänä. Täytteeseen laitoin riisin lisäksi ohraa, joka sekin toi osaltaan lisämakua ja ruokaisuutta. Riisin voi korvata kokonaan ohralla niin halutessaan. Täytteen makumaailma on melko mieto, suosittelen lisäämään chiliä, jos tykkää tulisemmasta.
Pohja;
4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
250 g voita
1 prk (250 g) maitorahkaa
Täyte;
1 dl puuroriisiä
3/4 dl rikottuja, esikypsennettyjä ohrasuurimoita
250 g jauhelihaa
1 nippu kevätsipulia
1 valkosipulinkynsi
1 tuore, mieto punainen chili
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl mustapippuria
suolaa
(kananmunaa piirakan voiteluun)
Valmista ensin rahkavoitaikina, sillä sen pitää levätä jääkaapissa ennen käsittelyä. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Nypi voi huolellisest jauhoihin. Lisää rahka taikinaan, älä vaivaa. Riittää, että taikina on tasainen. Muotoile taikina suorakulmioksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi. HUOM. Kun lisäät rahkan taikinaan, se ei saa olla liian kylmää. Muuten voi kokkaroituu eikä sekoitu kunnolla taikinaan.
Taikinan levätessä valmista täyte. Keitä riisi ja ohra kypsäksi noin puolessa litrassa suolalla maustettua vettä (veden tulisi imeytyä kokonaan). Tarkkaile keittämisen aikana, ja lisää tarvittaessa vettä. Nosta kattila liedeltä, ja anna kypsän seoksen jäähtyä täysin, välillä sekoittaen.
Huuhtele ja pilko kevätsipulit. Murskaa valkosipulinkynsi, ja hienonna chili. Ruskista ja kypsennä jauheliha paistinpannulla. Mausta savupaprikajauheella ja mustapippurilla. Lisää kevät- ja valkosipuli sekä hienonnettu chili, sekoita hyvin. Anna jäähtyä.
Sekoita jäähtyneet ohrariisi- ja jauhelihaseos.
Kun taikina on levännyt pari tuntia, peltilihapiirakka voidaan saatella uuniin kypsymään
Ota taikina jääkaapista. Kaulitse se leivinpaperin päällä noin uunipellin kokoiseksi levyksi. Käytä apuna hieman jauhoja, jos taikina tuntuu tarttuvan kiinni.
Levitä täyte toiselle puolelle taikinalevyä, jätä pari senttiä tyhjää reunoille. Käännä tyhjä puoli taikinalevystä täytteen päälle. Painele reunat tiiviisti yhteen. Töki haarukalla reikiä piirakan päälle, jotta höyry pääsee paiston aikana ulos. Voitele piirakan pinta halutessasi kananmunlla, jolloin se saa kauniin kiillon.
Paista lihapiirakkaa 200-asteisen uunin alaosassa noin 30 minuuttia, kunnes se on saanut kauniin värin ja on kauttaaltaan kypsä. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Peltilihapiirakka maistuu hyvälle myös kylmänä, ja säilyy maukkaana jääkaapissa pari-kolme päivää.

Perinteiset herkut ne ovat aina paikallaan ja johtopaikkansa ansainneet syystä. Mutta mitä muuten tulee johtamiseen, on joskus aika tehdä johtopäätöksiä. Lisää voit lukaista blogin puolelta!