Persimonpiiras

Näin joulun alla, ennen varsinaisia juhlapyhien herkuttelukinkereitä, tekee kuitenkin välillä mieli makustella jotain hyvää. Tarpeeseen vastaa persimonpiiras, jota ei ole sokeroitu ylenpalttisesti. Persimonien makeus riittää taltuttamaan akuutin herkkuhimon, samalla kun lempeä manteli antaa aromia ja tekstuuria.

Alunperin oli tarkoitus tehdä tästä piiraasta vegaaninen, mutta se ajatus valitettavasti tyssäsi akuuttiin raaka-ainevajeeseen. Kannattaa kuitenkin kokeilla vegeversiota, jos kaapin sisältö sen mahdollistaa, eli vaihtaa voi kasvimargariiniin, maito vaikkapa kookoskermaan, ranskankerma ja rahka vegaanisiin vastaaviin ja kananmunat jättää pois. Uskoisin piiraasta tulevan yhtä hyvä ellei parempikin.

Pohja;
125 g voita
1/2 dl ruokokidesokeria
1 kananmuna
1/2 dl maitoa
1 dl mantelijauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl vaniljajauhetta (tai 1 tl vaniljasokeria)

Täyte;
1 prk (180 g) ranskankermaa
1 prk (200 g) sitruunarahkaa
2 kananmunaa
2 persimonia

Lisäksi;
nokare voita ja pari ruokalusikallista mantelijauhetta vuoan voitelemiseen
mantelilastuja

Kuori ja viipaloi tai paloittele persimonit. Voitele ja jauhota piirakkavuoka huolellisesti. Persimonit voi käyttää myös kuorineen niin halutessaan.

Valmista pohjataikina. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja ruokokidesokeri. Lisää kananmuna, vatkaa vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää taikinaan sekoittaen ensin noin puolet jauhoseoksesta, sitten maito, ja loput kuivat aineet. Vältä turhaa sekoitusta, ettei taikina sitkostu. Levitä taikina tasaisesti piirakkavuokaan.

Riko täytteeseen tulevat kananmunat kulhoon, lisää ranskankerma ja sitruunarahka. Vatkaa tasaiseksi seokseksi. Kaada täyte piirakkapohjan päälle. Asettele persimonviipaleet täyteseoksen päälle.

Persimonpiiras kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä

Paista piirasta 200-asteisen uunin keskiosassa ensin noin kymmenen minuuttia. Ota piirakka uunista ja ripottele sen päälle mantelilastuja. Jatka paistamista, kunnes täyte on hyytynyt ja persimonpiiras saanut kauniin värin reunoille, sekä mantelilastut hieman ruskistuneet. Kokonaispaistoaika on noin puoli tuntia.

Anna piiraan jäähtyä kokonaan. Laita se sitten jääkaappiin tekeytymään vähintään pariksi tunniksi, mielellään seuraavaan päivään. Tarjoile esimerkiksi hyvän teen tai kahvin kera.

persimonpiiras
Kyllä ei ole reunat taaskaan palaneet! Syytän valaistusta ja kameraa. Ehkä hieman myös kuvaajaa.

Persimonpiiras oli jotain sellaista pientä hyvää, jota jokainen joskus kaipaa elämäänsä. Blogista selviää, mitä muuta hyvää voisi näin joulun alla toivoa…