Pienet appelsiinipiiraset

Nämä pienet appelsiinipiiraset tuovat auringon talven keskelle! Oletko koskaan maistanut Orange crunch-makuista Quality Street konvehtia? Näillä piirasilla pääset todella lähelle kyseistä herkkua. Ja vieläpä ilman suklaata!

Pohjan salaisuutena on ruokokidesokeri ja raastettu appelsiininkuori; ne tuovat jännän rouskuvaista purutuntumaa piirasiin. Täyte puolestaan on ihanan kermainen, ja silti raikkaan appelsiininen. Täytteen sokerin määrä kannattaa suhteuttaa appelsiinien makeuteen. Joten, jos sinulla on erittäin makeita appelsiineja, vähennä sokeria. Tässä erässä itselleni sattui melkoisen kirpsakoita kavereita, joten laitoin hieman lisää makeutta.

Reseptistä saat appelsiinipiirasia noin 12 kappaletta, riippuen käyttämäsi vuokien koosta. Itse käytin metallista muffinsipeltiä, johon mahtui juuri sopivasti tuon tusinan verran. Vaihtoehtoisesti voit käyttää vaikkapa alumiinisia leivosvuokia.

Pohja;
2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
1 appelsiinin raastettu kuori (n. 1 tl)
ripaus kanelia
1/2 dl ruokokidesokeria
100 g jääkaappikylmää voita
1 keltuainen

Täyte;
1,5 dl puristettua appelsiinimehua (2 – 3 appelsiinia)
3/4 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä (Maizena tms.)
1/4 tl vaniljajauhetta
2 kananmunaa
1 dl kuohukermaa

Lisäksi nokare voita vuokien voiteluun

Valmista ensin pohjataikina. Sekoita kaikki kuivat ainekset ja raastettu appelsiininkuori huolellisesti sekaisin. Nypi voi joukkoon. Lisää keltuainen ja sekoita se kunnolla taikinaan, mutta älä vaivaa. Kääräise taikina kelmuun ja anna sen levätä jääkaapissa noin puoli tuntia.

Tee seuraavaksi täyte. Purista appelsiineista mehu. Sekoita kulhossa sokeri, maissitärkkelys ja vaniljajauhe. Lisää kananmunat ja appelsiinimehu, sekoita huolellisesti. Voit myös siivilöidä seoksen, jos se tuntuu paakkuiselta. Lisää viimeiseksi kerma rauhallisesti sekoittaen.

Ja sitten on aika laittaa pienet appelsiinipiiraset paistokuntoon

Voitele piirakkavuoat erittäin huolellisesti. Jaa taikina kahteentoista yhtä suureen osaan. Painele taikina vuokiin tasaisesti. (Vaihtoehtoisesti voit myös kaulita taikinan, ja ottaa siitä muotilla sopivan kokoisia pyörylöitä.) Pistele piiraiden pohjiin haarukalla muutama reikä. Tämä estää pohjien liiallisen kohoamisen.

Kaada täyte piiraspohjien päälle. Paista piiraita 175-asteisen uunin keskitasossa noin 20 minuuttia. Appelsiinipiiraset ovat valmiita, kun täyte on hyytynyt ja reunat ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä, ennen kuin irrotat piiraat vuoistaan. Piiraat maistuvat parhailta kylminä.

pienet appelsiinipiiraset
Näistä tuli niin hyviä, etten meinannut malttaa odottaa jäähtymistä…

Mitäs muuta sitä tuli tällä kertaa pohdiskeltua? Käväise blogin puolella vilkaisemassa!