Piparipiirakka

Joulun tuntua ja piparipiirakka; tässä piirakkapohjassa maistuu juhlista jaloimman tutut mausteet. Täyte taas sai mehevyyttä päärynästä ja raikkaasta sitruunatuorejuustosta.
Huom! Tällä kertaa piirakassa on kokoa, joten herkuteltavaa riittää koko suvulle. Suositeltava vuokakoko on halkaisijaltaan 28 cm. Pohjataikinassa käytetyt mausteet ovat jauhettua laatua (älä siis yritä survoa taikinaan esimerkiksi kokonaisia neilikoita).

Pohjataikinan voi huoletta tehdä esimerkiksi edellisenä päivänä, ja piirakan valmistaa vaikka paria päivää ennen tarjoilua. Maku vain paranee kun taikina saa levätä rauhassa, ja piirakka tekeytyä meheväksi, kuten uunissa paistetuilla juustokakuilla tai -piirakoilla on yleensä tapana tehdä. Tämä piparipiirakka on myös helposti muunneltavissa moneen makuun sopivaksi. Vaihda esimerkiksi päärynä omenaan tai pähkinöihin ja sitruunatuorejuusto maustamattomaan versioon sekä omiin lempimausteisiisi. Vain mielikuvitus on rajana, joten ei muuta kuin reippahasti käypi askelet kokeilemaan uusia yhdistelmiä!

Pohja;
125 g huoneenlämpöistä voita
3/4 dl vaaleaa siirappia
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
n. 3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 tl kanelia
1/2 tl pomeranssia
1/2 tl neilikkaa
1/2 tl inkivääriä

Täyte;
1 iso päärynä (tai 2 pientä)
2 pkt (á 200 g) sitruunatuorejuustoa
2 kananmunaa

Koristeeksi
tomusokeria, murskattuja piparkakkuja, pekaanipähkinöitä

Valmista ensin pohjataikina. Vaahdota voi, sokeri ja vaalea siirappi sähkövatkaimella. Lisää kananmuna, vatkaa hyvin sekaisin. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja mausteet. Lisää jauho-mausteseos taikinaan. Sekoita huolellisesti kunnes taikina muodostuu, mutta älä vaivaa. Taikina saa jäädä hieman pehmeäksi. Kääri taikina kelmuun, ja laita jääkaappiin lepäämään mielellään yön yli, mutta vähintään pariksi tunniksi jotta maut ehtivät tasaantua.

Täytettä varten kuori päärynä ja leikkaa se kuutioiksi. Notkista kulhossa tuorejuusto. Lisää kananmunat ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Huom! Jos pidät pirteämmästä sitruunan mausta, lisää hieman sitruunamehua tai sitruunankuorta.

Ja sitten se piparipiirakka syöntivalmiuteen!

Voitele piirakkavuoka (ø 28 cm) huolellisesti. Kaulitse taikina tai painele se piirakkavuokaan, lisää hieman jauhoja tarvittaessa. Painele haarukalla muutamia reikiä pohjaan. Ripottele päärynäkuutiot pohjalle. Kaada tuorejuustoseos päärynäkuutioiden päälle, levitä tasaiseksi. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200°C:ssa noin 30 minuuttia. Mikäli reunat alkavat ruskistua liikaa, peitä piirakka leivinpaperilla.

Anna piirakan jäähtyä kunnolla. Siirrä piparipiirakka jääkaappiin, ja anna tekeytyä vähintään pari tuntia, mieluiten seuraavaan tai sitä seuraavaan päivään; sitä mehevämpi ja suussa sulavampi lopputulos!

Koristele piparipiirakka esimerkiksi hunnuttamalla tomusokerilla, piparimuruilla sekä pekaanipähkinöillä.

piparipiirakka
Onhan tää nyt hyvä. Jopa koristelultaan. Päätin näin joulun kunniaksi panostaa.

Mitäs muuta sitä ollaan tonttuiltu leivonnan ohessa näin joulun alla? Käys vilkaisemassa blogin puolelta!