Pistaasipiirakka kookospannacotta -täytteellä

Jäikö juhlapyhiltä pistaaseja tähteeksi? Tai vaikkei jäänytkään, kannattaa sijoittaa parisen euroa näihin ihaniin, vihreisiin papanoihin, joista syntyy herkullinen pistaasipiirakka! Täytteeksi piirakalle tuli tehtyä kookospannacotta, mutta pohja on sen verran onnistunut luomus, että tähän voi kehitellä vielä vaikka millaisia täytteitä; myös suolaisia, jos jättää taikinasta sokerin pois.

Pistaasirouhe, joka on tehty suolatuista ja paahdetuista pähkinöistä, antaa piirakkapohjalle lujasti luonnetta. Siispä täytteeseen voi halutessaan laittaa voimakkaampiakin makuja kuin pelkkää vaniljaa. Kokeile vaikka kuusenkerkkää tai sitruunankuoriraastetta. Kookoksinen pannacotta on helposti muokattavissa moneen makuun. Tähän versioon laitoin hieman turkkilaista jogurttia hapokkuutta tuomaan, mutta sen voi jättää pois tai korvata vaikka kookosmaidolla.

Pohja;
1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä (saa olla reilukin desi, jos pidät pistaasin mausta)
1 dl mantelijauhetta
2 dl erikoisvehnäjauhoja
1/2 dl kookossokeria
100 g kylmää voita
1 kananmunanvalkuainen

Kookospannacotta;
4 dl kookoskermaa
1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl kookossokeria
1 pss vegegel -jauhetta
1 tl vaniljajauhetta (tai 2 tl vaniljasokeria)

Lisäksi nokare voita piirakkavuoan voiteluun

Valmista ensin pohja. Rouhi pistaasit (tehosekoittimella) karkeaksi rouheeksi. Ota halutessasi rouhetta erilleen pari ruokalusikallista koristelua varten.

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään kulhossa. Nypi kylmä voi taikinaan. Lisää kananmunanvalkuainen, sekoita kiinteäksi taikinaksi, mutta älä vaivaa. Taputtele taikina kelmun sisään ja anna tekeytyä jääkaapissa noin tunti (saa olla pidempäänkin, ja voi valmistaa vaikka edellisenä päivänä).

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele vuoan reunat erittäin hyvin, sipaise voita myös pohjaan leivinpaperille (irtoaa helpommin).

Kaulitse piirakkataikina levyksi, ja asettele se huolellisesti vuokaan. Laita foliokaulukset reunoille, jotta piirakka säilyttää muotonsa paiston aikana. Töki haarukalla pohjaan muutama reikä kohoamisen estämiseksi.

Paista piirakkapohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla ensin kymmenisen minuuttia. Poista sitten foliot, ja jatka paistamista noin viisi minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja saanut kauniin värin. Anna piirakkapohjan jäähtyä täysin huoneenlämmössä.

Pistaasipiirakka saa seuraavaksi kookospannacotan kruunukseen

Mittaa kattilaan kookoskerma, turkkilainen jogurtti, kookossokeri ja vegegel. Sekoita ainekset huolellisesti. Nosta kattila liedelle, ja kuumenna kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Älä keitä.

Kun kiehumispiste on saavutettu, nosta kattila liedeltä. Lisää vaniljajauhe (tai vaniljasokeri), sekoita. Kaada pannacotta jäähtyneen piirakkapohjan päälle. Anna piirakan asettua hetken ajan, ja nosta sesitten jääkaappiin jähmettymään vähintään pariksi tunniksi, mielellään seuraavaan päivään. Maut syvenevät parin päivän kuluessa, mutta silloin valitettavasti piirakkapohjan rapeus kärsii.

Koristele jähmettynyt piirakka pistaasipähkinärouheella. Tarjoile hyvän kahvin tai teen kera.

pistaasipiirakka kookospannacotta täytteellä
Oudon koukuttava piirakka. Ensimmäinen pala oli hieman pliisu, mutta seuraavassa pistaasin hienovaraiset aromit alkoivat kutkutella makunystyröitä. Ja kolmas pala maistuikin jo taivaalliselta.

Pistaasipiirakka samettisella kookopannacotalla tähditettynä. Oi nam. Mitäs muuta tarvitaan tällaisen luomuksen luomiseen? No tietysti hetki yksinoloa, jotta luovuus pääsee kukkimaan! Yksinolon autuudesta voit lukaista lisääkin blogin puolelta.