Poropiirakka

No nyt on luksusta piirakkaleivonnassa! Poropiirakka ei jätä kylmäksi, vaikka valmistuksessa onkin käytetty poron kylmäsavupaistia; maku on täysin omaa luokkaansa. Vivahteikasta porotäytettä täydentävät kasvikset ja ruisjauhoista tuhtia täyteläisyyttä saanut piirakkapohja.

Poro on raaka-aineena melko tyyristä. Onneksi sitä ei tarvitse käyttää suuria määriä, sillä jo kohtuullinen lihamäärä antaa aromia. Poropiirakka onkin melkoinen luksuspiirakka, jota kelpaa tarjota hienommissakin juhlissa. Tai muuten vaan tärkeille ja rakkaille vieraille. Kuten hyville ystäville.

Pohja;
1 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl mustaleima emmental juustoraastetta
1/2 tl savupaprikamaustetta
125 g voita

Täyte;
1 pkt (80 g) poron kylmäsavupaistia siivuina
1/2 punainen paprika
n. 10 cm pala purjon vaaleaa osaa

Päälle;
1 prk (120 g) smetanaa
1 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
nippu ruohosipulia silputtuna
1 tl savupaprikaa
n. 1 dl mustaleima emmental juustoraastetta

Valmista ensin pohjataikina. Sekoita jauhot, savupaprikamauste ja juustoraaste hyvin keskenäänsekaisin. Nypi voi joukkoon, muotoile taikinaksi. Voitele tai öljyä piirakkavuoka erittäin hyvin. Taputtele taikina tasaisesti vuokaan. Laita hetkeksi jääkaappiin.

Täytettä varten pese, poista siemenet ja kuutioi puolikas paprika. Halkaise purjo, pese hyvin ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Levitä purjoviipaleet leivinpaperin päälle uunipannulle ja laita reiluksi viideksi minuutiksi 200 -asteiseen uuniin. Älä päästä viipaleita ruskistumaan, tarkoitus on poistaa liiallinen kosteus, ettei piirakasta tule vetistä. Anna jäähtyä. Paloittele siivutettu poron kylmäsavupaisti pieniksi paloiksi.

Sekoita smetana, kuohukerma ja kananmunat kulhossa tasaiseksi seokseksi. Lisää silputtu ruohosipuli ja savupaprikamauste, sekoita hyvin.

Poropiirakka maistuu raikkaan vihersalaatin kera

Ota piirakkavuoka jääkaapista. Laita pohjalle tasaisesti paprikakuutiot, poropalat ja purjoviipaleet. Kaada päälle smetana-kerma-kananmunaseos. Ripottele päälle mustaleima juustoraastetta. Paista piirakkaa 200°C uunissa noin 25 minuuttia, kunnes pohja on kypsynyt, täyte hyytynyt ja piirakan pinta saanut kauniin ruskean värin. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Tarjoile raikkaan salaatin kera vaikka lounaaksi.

poropiirakka
Kyllä vaan maistuu makoisalle!

Poropiirakalla herkuttelu maistuu tuplasti paremmalle hyvässä seurassa. Mutta mikä olisikaan sitä hyvää seuraa tällaiseen huippuluokan piirakkaherkutteluun? Tsekkaa blogista (tosin vinkki taisi jo tulla alkutekstien lomassa).