Punaherukkapiirakka

Punaherukoiden kirpeys sopii erinomaisesti yhteen täytteen pehmeän täyteläisen mascarponen ja lempeän valkosuklaan tuoman makeuden kanssa. Punaherukkapiirakka on alkusyksyn herkullinen tuotos, mutta jos herukkasato on jo ehtinyt mennä ohi, suosittelen kokeilemaan puolukkaa herukoiden sijaan.

Huom! Jos käytät pakastettuja punaherukoita, lisää pari ruokalusikallista peruna- tai maissijauhoja liiallisen vetistymisen estämiseksi. Sekoita em. jauhot marjoihin ennen kuin lisäät marjat täyteseokseen.

Pohja;
100 g huoneenlämpöistä voita
3/4 dl demerara-sokeria
1 kananmuna
1,5 tl vaniljasokeria
1 dl kaurahiutaleita
1 dl mantelijauhetta
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl kermaa tai maitoa

Täyte;
1 prk (250 g) mascarponea
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 kananmuna
2 tl vaniljasokeria
(3 rkl vaahterasiirappia, sokeria tai muuta makeutusainetta)
50 g valkosuklaata
n. 5 dl punaherukoita

Lisäksi;
nokare voita piirakkavuoan voiteluun
tuoreita punaherukoita koristeeksi

Valmista ensin pohjataikina. Vatkaa voi ja sokerit sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää taikinaan vuorotellen kermaa/maitoa ja jauhoseosta. Vatkaa mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkostu. Levitä taikina erittäin hyvin voideltuun piirakkavuokaan (käytä apuna ruokalusikkaa, ja lisää ripaus jauhoja, jos taikina tuntuu liian löysältä). Laita piirakkapohja hetkeksi jääkaappiin lepäämään.

Valmista täyte: notkista mascarpone kulhossa, lisää kermaviili ja rikottu kananmuna. Sekoita tasaiseksi seokseksi. Rouhi valkosuklaa pieniksi muruiksi, ja lisää seokseen vaniljasokerin kera. Kääntele viimeisenä punaherukat seokseen hellävaroen. Tarkista maku, lisää tarvittaessa makeutta esimerkiksi vaahterasiirapilla (ei yleensä tarvitse, sillä valkosuklaa antaa riittävästi makeutta).

Punaherukkapiirakka saa rauhassa tekeytyä vaikka parikin päivää – maku vain paranee!

Ota piirakkapohja jääkaapista. Kaada ja levitä täyteseos pohjalle tasaisesti. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 175°C:ssa, noin 35 minuuttia. Piirakka on kypsä, kun täyte on hyytynyt ja reunat ovat saaneet kauniin kullanruskean värin.

Anna piirakan jäähtyä ensin kokonaan huoneenlämmössä, ja sen jälkeen jääkaapissa vähintään pari tuntia ennen tarjoilua. Punaherukkapiirakka kannattaa valmistaa vaikka pariakin päivää aiemmin, sillä maut tulevat paremmin esiin, kun piirakka saa tekeytyä rauhassa. Koristele tuoreilla punaherukoilla.

punaherukkapiirakka pala
On hyvää! Raikasta, mutta silti samettisen pehmeää ja makeaa…

Hyvä piirakka, parempi mieli! Sitä todellakin tarvitaan, kun syksy saapuu kaikkien viheliäisten virusvitsauksiensa kera. Joskus sattuu sairasta eloa jokaisen kohdalle. Blogissa lisää aiheesta.