Pääsiäisen ykkösherkkuihin ja kevään vakiokalustoon kuuluva rahkapiirakka sai raikasta appelsiinia ja sitruunaa täyteeseensä. Täyteläisyyttä toi kermainen rahka, jonka ansiosta täytteeseen ei tarvitse lisätä kermaa. Pohjassa on mantelijauhoja ja ruokokidesokeria tuomassa lisää makua. Jos näitä ei kaapista satu löytymään, voi ne korvata perusmallin jauhoilla ja sokerilla.
Mikäli appelsiini ei ole suosikkisi, korvaa se kaikin mokomin vaikkapa persikoilla tai aprikooseilla – toimii loistavasti niilläkin höystettynä. Itse käytin säilykekamaa (olivat siis kuorettomia, käyttövalmiita appelsiiniviipaleita), mutta laita toki tuoretta, jos satut löytämään maukkaita yksilöitä ja kehtuuttaa irrotella hedelmäliha kalvojen välistä (itselläni ei huvittanut pätkääkään).
Rahkapiirakan etuihin kuuluu ehdottomasti se, että sen voi (lue: se kannattaa) valmistaa päivää tai paria ennen tarjoilua. Kun maut saavat tekeytyä rauhassa, piirakasta tulee erityisen mehevä ja suussasulava. Myös piirakan valmistus on helppoa ja nopea prosessi, sillä ainekset lähinnä vain sekoitetaan sopivassa järjestyksessä.
Pohja;
100 g voita
1/2 dl ruokokidesokeria
1 kananmuna
1/2 dl mantelijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl maissitärkkelystä
1 tl leivinjauhetta
1/2 sitruunan raastettu kuori
Täyte;
1 prk (300 g) leivontarahkaa, kermainen & täyteläinen
2 kananmunaa
1/2 dl ruokokidesokeria
1/2 tl vaniljajauhetta (tai 2 tl vaniljasokeria)
1/2 sitruunan raastettu kuori
(2 rkl sitruunamehua)
1 tlk (425/240 g) appelsiinilohkoja sokeriliemessä
Valmista ensin taikina. Vaahdota voi ja ruokokidesokeri. Lisää muna, vatkaa hyvin sekaisin. Sekoita kuivat aineet ja raastettu sitruunankuori keskenään. Lisää jauhot taikinaan, kääntele sekaisin vain sen verran kuin on välttämätöntä, ettei taikina sitkostu. Levitä taikina lusikkaa käyttäen erittäin hyvin voideltuun piirakkavuokaan. Laita hetkeksi jääkaappiin.
Täyteainekset, lukuunottamatta appelsiinilohkoja, sekoitetaan tasaiseksi seokseksi. Halutessasi enemmän raikkautta piirakkaan, voit lisätä pari ruokalusikallista sitruunamehua.
Rahkapiirakka on kasaamista ja uunia vaille valmis…
Valuta appelsiiniviipaleet. Ota piirakkapohja jääkaapista, ja asettele appelsiinit haluamallasi tavalla piirakkapohjan päälle. Kaada täyteseos tasaisesti piirakan päälle, niin että appelsiinit peittyvät. (Voisi harkita myös laitettavan nuo viipaleet täyteseoksen päälle. Olisi nätimpi, mutten tiedä miten appelsiini reagoi uunissa. Pitänee testata joskus.)

Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla 25-30 minuuttia. Piirakka on valmis, kun reunat ovat saaneet kauniin värin, eikä rahka ole löysää (huom. saa olla hieman ”hyllyvää”, sillä asettuu jäähtyessään). Anna piirakan jäähtyä kokonaan. Piirakka saa levätä jääkaapissa huoletta päivän, pari, ennen tarjoilua.
Rahkapiirakka on siis tuttu juttu monelle meistä, eikä aiheuta suurta ahdistusta. Mutta mikä aiheuttaa? Lukaise blogin puolelta.