Raparperipiirakka maistuu kesän kynnyksellä. Ja maistuu muuten hyvälle ilman lisättyä sokeriakin! Tällä reseptillä saa hyvää helposti, ja ohje on varioitavissa muillekin marjoille ja hedelmille, mitä nyt kukin tahtoo piirakkaansa pistää. Raparperi on tunnetusti melko kirpsakkaa, joten sen lisäksi laitoin hieman mansikoita täytettä makeuttamaan. Voimasuhteet tämän kaksikon kanssa päättäköön jokainen itse, omien makunystyröidensä mukaisesti. Raparperipiirakka on lisäksi gluteeniton. Tätä reseptiikkaa kannattaa ehdottomasti hyödyntää myös mustikkapiirakkaan, kunhan sesonki jälleen pärähtää käyntiin!
Pohja;
2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1/2 tl vaniljajauhetta
hyppysellinen suolaa
100 g tuoreita taateleita
75 g voita
Täyte;
n. 1 l raparperia pieninä paloina ja pakastemansikoita
n. 1 rkl vettä
ripaus vaniljajauhetta
1 kanelitanko
2 rkl perunajauhoja
Päälle;
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 tl jauhettua kanelia
50 g tuoreita taateleita
25 g voita
Lisäksi voita piirakkavuoan voiteluun sekä gluteenittomia kaurahiutaleita vuoan jauhottamiseen
Aloita täytteestä. Mittaa vesi, raparperit, kanelitanko, pakastemansikat sekä perunajauhot ja vaniljajauhe (tässä järjestyksessä) kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä kiehuvaksi. Sekoita ainekset hyvin ja anna kiehua hiljalleen viitisen minuuttia, välillä hämmentäen. Älä keitä hilloksi; tarkoitus on vain hieman pehmentää raparpereja. Nosta kattila liedeltä ja jätä seos jäähtymään. Poista kanelitanko.
Tee seuraavaksi pohjataikina. Poista taateleista kivet. Soseuta tahnaksi vaikka sauvasekoittimella. Huom! Kannattaa soseuttaa samalla kertaa myös päälle tulevat taatelit; ota tahnasta 1/3 erilleen tätä varten.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää taatelitahna ja voi, nypi huolellisesti sekaisin.
Raparperipiirakka uuniin & muut loppusähellykset
Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun piirakkavuokaan.Kaada täyte piirakkapohjan päälle. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 10 minuuttia.
Tee tällä välin päälle tuleva taikina. Sekoita kaurahiutaleet ja kaneli, lisää taatelitahna ja voi. Nypi murumaiseksi seokseksi.
Ota piirakka uunista ja levitä muruseos päälle. Jatka paistamista vielä noin 10-15 minuuttia.
Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua. Halutessasi tarjoile esimerkiksi vaniljalla maustetun kermavaahdon tai turkkilaisen jugurtin kera.

Tämä raparperipiirakka ei säikähdä säilyttämistä, joten sen voi tehdä huoletta edellisenäkin päivänä. Itse asiassa se on jopa suositeltavaa, sillä taikinan koostumus muuttuu suussa sulavaksi, ja piirakka saa aavistuksen piparkakkumaista makua.
Mutta mikäs tarina se tähän piirakkaan kytkeytyy? Lukaisehan blogista!