Riisimuroista värkättyjä kakkuja sekä piirakoita on näkynyt tänä keväänä tiuhaan. Teinpä itsekin sellaisen. Tämä riisimuropiirakka sai täytteeksi raikasta limeä ja liiallista hapokkuutta taittavaa valkosuklaata.
En lisännyt tähän versioon sokeria, sillä valkosuklaa on itsessään melkoisen makeaa. Kannattaa kuitenkin maistella täyteseosta, ja lisätä makeutusta, jos siltä tuntuu.
Pohja;
6 dl riisimuroja (käytin näitä)
120 g valkosuklaata
0,5 dl vispikermaa
1 tl limen raastettua kuorta
Täyte;
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (150 g) ranskankermaa
120 g valkosuklaata
1,5 dl vispikermaa
n. 3 rkl limen mehua
3 tl limen raastettua kuorta
(tomusokeria)
Vuoan voiteluun mietoa ruokaöljyä
Tee ensin piirakkapohja. Mittaa kerma kattilaan, paloittele valkosuklaa joukkoon. Sulata suklaa miedolla lämmöllä, sekoita tasaiseksi. Nosta kattila liedeltä. Sekoita joukkoon raastettu limenkuori, ja anna seoksen jäähtyä hetki. Mittaa riisimurot kulhoon. Kaada suklaa-kerma -seos muroihin, sekoita varovasti ja huolellisesti. Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija n. 24 cm) kokonaan leivinpaperilla. Sivele hieman ruokaöljyä pohjaan ja reunoille (piirakka irtoaa helpommin). Kaada pohjaseos vuokaan ja levitä tasaiseksi esimerkiksi lusikkaa apuna käyttäen. Laita vuoka hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.
Täytettä varten sulata suklaa. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista erillisessä kulhossa tuorejuusto, lisää ranskankerma limen kuori ja -mehu, sekoita tasaiseksi. Lisää sulatettu suklaa tuorejuustoseokseen, sekoita hyvin. Lisää seokseen viimeisenä kermavaahto kevyesti nostellen, kunnes seos on tasaista. (Maistele, ja lisää tarvittaessa tomusokeria.)
Riisimuropiirakka saa tekeytyä jääkaapissa hetkosen…
Levitä täyte piirakkapohjan päälle tasaisesti. Laita piirakka jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli. Koristele halutessasi esimerkiksi limenkuoriraasteella, hedelmillä tai suklaakarkeilla.
Huom. Täytteestä tulee sitä tasapainoisempi, mitä pidempään se saa tekeytyä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että riisimuropohja menettää rapsakkuuttaan kostuessaan!

Pakko myöntää, ettei kyseinen riisimuropiirakka pompannut omien piirakoitteni hall of fameen, mutta ihan kelpo piirakka siitä silti tuli. Makuja on monia, ja riisimurojen sekä valkosuklaan fanit saavatkin tästä piirakasta itselleen oivan herkun! Toki pidin tässä piirakassa siitäkin, ettei uunia tarvittu, ja valmistus oli melkoisen nopea ja vaivaton suoritus.
Ai että, se on muuten kevät taas saapunut tänne Pohjolan perukoille. Ja sehän tarkoittaa jälleen erinäisiä tarkkailutoimenpiteitä sekä niistä poimittuja huomioita… käys vilkaisemassa blogista!