Kenpä ei tietäisi kermaista riisiherkkua nimeltä Risifrutti? Pistin sen piiraaksi! Tämä herkullinen Risifrutti -piiras on helppo ja nopea tehdä, eikä jätä ketään tunnetun riisivälipalan ystävää kylmäksi. Rapea, täyteläisen suklainen pohja on oiva kontrasti täytteen samettiselle pehmeydelle. Valitse vielä päälle jotain hieman kirpeämpää hilloa, niin avot! Kuvan piiraassa käytin itsetehtyä kirsikkahilloa, joka teki piiraaseen todella onnistuneen makutriangelin.
Huom! Kerman määrä vaikuttaa suoraan siihen, miten jämäkkää täytteestä tulee. Jos siis haluat kauniisti leikkautuvan piiraan, laita kermaa vähemmän; jos menet maku edellä, niin laita enemmän.
Pohja;
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
0,5 dl ruokokidesokeria
100 g voita
1 kananmunan keltuainen
Täyte;
2,5 dl kylmää, valmista riisipuuroa
50 g valkosuklaata
1- 1,5 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria (tai 1 tl vaniljajauhetta)
Päälle;
hilloa, marjoja tai hedelmiä
Valmista ensin pohja. Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa. Lisää kylmä voi kuiviin aineksiin, nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen, sekoita kiinteäksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun, ja laita jääkaappiin lepäämään noin puoleksi tunniksi (voi olla pidempäänkin, joten taikinan voi valmistaa jo hyvissä ajoin etukäteen).
Voitele piirakkavuoka (halkaisija noin 23 cm) erittäin huolellisesti. Kaulitse taikina esimerkiksi kelmun välissä ohuehkoksi levyksi, ja laita se piirakkavuokaan. Tasoita reunat. Vaihtoehtoisesti voit myös painella taikinan piirakkavuokaan, mutta siistimpi tulee kaulitsemalla.
Tee piiraalle foliosta kaulus, jotta reunat kestävät muodossaan paiston aikana. Pistele haarukalla muutama reikä pohjaan. Paista piiraspohjaa noin 10 minuutin ajan. Ota pois uunista, ja poista foliokaulus varovasti. Paista pohjaa vielä noin 5 minuutin ajan, kunnes se on kypsä ja kauniin ruskea. Anna pohjan jäähtyä täysin (voit myös laittaa jäähtyneen pohjan hetkeksi jääkaappin).
Risifrutti -piiras maistuu niin jälkkärinä kuin iltapäivän kahviherkkunakin
Täytettä varten sulata valkosuklaa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi välillä sekoitellen. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi, mausta vaniljasokerilla (tai vaniljajauheella). Laita riisipuuro kulhoon, ja sekoita siihen huolellisesti sula valkosuklaa. Lisää vaniljalla maustettu kermavaahto riisipuuro-valkosuklaaseokseen ilmavasti nostellen. Älä sekoita voimakkaasti, ettei vaahto lässähdä.
Levitä täyte jäähtyneen piiraspohjan päälle. Koristele makuusi sopivalla hillolla, marjoilla tai hedelmillä. Tarjoa jälkiruokana tai päiväkahvin/-teen seuralaisena.

Varsin herkullisen ja maullisesti onnistuneen Risifrutti -piiraan jälkimainingeissa tuli mietiskeltyä inspiroitumista, ja sitä kautta virtaavaa ajatusenergiaa. Miten siihen kuuluisaan sitten Flow-tilaan pääsee? Vilkaise toki blogin puolelta perustason askelmerkit asiaan!