Rukiinen ahvenpiirakka – perinteitä vaalien

Tämä piirakka sai alkunsa kunnioituksesta oman elämäni esikuvia kohtaan. Perinteistäkin perinteisimmät raaka-aineet – ruis, peruna ja järvikala – saivat kuitenkin pienen lisäsäväyksen nokkospestosta, jonka voi valmistaa itse tai ostaa kaupasta (itse ostin, kun ei sattuneesta syystä ollut keskellä talvea nokkosia missään). Tähän sopisi erinomaisesti myös tillipesto (sitäkin saa valmiina kaupasta, jos ei huvita alkaa itse vääntämään). Rukiinen ahvenpiirakka maistuu vaikka lounaaksi, salaatin ja kermaviilikastikkeen kera tarjoiltuna.

Taikina;
4 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
200 g voita
4 rkl jääkylmää vettä

Täyte;
2-3 kiinteää perunaa
200-300 g ruodottomia & nahattomia ahvenfileitä
1/2 prk nokkospestoa
suolaa
mustapippuria

Valmista ensin piirakkataikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi voi jauhoihin, murumaiseksi seokseksi. Lisää jääkylmä vesi, ja sekoita nopeasti kiinteäksi taikinaksi. Älä vaivaa. Laita taikina jääkaappiin vähintään tunniksi.

Keitä perunat melkein kypsiksi. Jäähdytä ja leikkaa viipaleiksi. Ahvenfileistä voi kuivata enimmän kosteuden laittamalla ne hetkeksi talouspaperin päälle.

Ota taikinasta noin 1/3 erilleen piirakan kanneksi. Kaulitse pohja (eli suurempi osa taikinasta) ohueksi levyksi, ja laita se voideltuun piirakkavuokaan. Siisti reunat. (Vaihtoehtoisesti voit myös painella taikinan vuokaan.) Kaulitse lopputaikina levyksi. Ota siitä sydämenmuotoisella piparkakkumuotilla kuvioita, siirrä ne sivuun odottamaan. Kaulitse ylijäänyt taikina uudelleen, ja ota jälleen muotilla kuvioita. Toista sama niin monesti, kunnes taikinaa ei ole enää jäljellä.

Ja sitten kootaan rukiinen ahvenpiirakka & laitetaan uuniin paistumaan!

Levitä piirakan pohjalle nokkospestoa (noin 1/4 prk, tai maun mukaan). Lado perunaviipaleet tasaisesti peston päälle niin, ettei pohja juurikaan näy perunaviipaleiden välistä. Levitä sitten ahvenfileet perunoiden päälle tasaisesti, ettei perunat näy ahvenfileiden välistä. Ripottele hieman suolaa ja mustapippuria ahvenfileiden päälle. Levitä sitten nokkospestoa (1/4 prk tai maun mukaan) nokareina ahvenfileiden päälle.

Hyvä tästä tulee…

Lado taikinasydämet piirakan päälle haluamallasi tavalla. Sydämet voi laittaa hieman limittäin, jolloin täyte ei näy väleistä ollenkaan.

Paista piirakkaa 200 -asteisen uunin alaosassa 30-40 minuuttia, kunnes se on saanut kauniin värin. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

…ja tuli! Kaipaisi kyllä kaverikseen jotain kastiketta.

Keitä sitten ovat ne oman elämäni esikuvat, jotka innoittivat väsäämään tämän rukiisen ahvenpiirakan? Vastaus löytyy blogista!