Runebergin piirakka

Mikä sopisikaan paremmin alkuvuoden kahvipöytien herkuksi kuin runebergin piirakka? Klassikko jo syntyessään, ja niin mukavasti varioitavissa. Tässä reseptissä korostuvat mantelin ihanat aromit, sillä kyseistä siementä (ei siis ole pähkinä!) on käytetty niin jauheena, rouheena kuin aromiaineena.

Murskatut piparkakut kuuluvat olennaisesti tähän reseptiin. Siksipä sitä laitoinkin runsaasti, jotta piirakassa on kunnolla makua. Karvasmanteliaromi puolestaan jakaa mielipiteitä, ja sen voi aivan hyvin jättää pois, mikäli ei ole kyseisen maun ystävä. Sokerikuorrutteeseen saa kivaa makua, jos korvaat nesteen rommilla tai muulla soveltuvalla alkoholilla. Arvatenkin silloin piirakka ei sovellu lapsille.

Pohja;
125 g voita
1 dl ruokosokeria
2 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1/2 dl mantelirouhetta
2 dl murskattuja piparkakkuja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1/2 dl kermaa
1/2 – 1 tl karvasmanteliaromia
2 dl pakastevadelmia

Vadelmahillo;
2 dl pakastevadelmia
1 dl vettä
1 dl hyytelösokeria
1 rkl sitruunamehua

Sokerikuorrute;
1 1/2 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua
n. 1 rkl vettä (tai rommia, likööriä tms.)

Lisäksi voita piirakkavuoan voiteluun

Vaahdota voi ja ruokosokeri. Lisää kanamunat yksitellen vaahdon joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vaahdon joukkoon vuorotellen kuiva-aineseosta ja kermaa. älä vatkaa liikaa, ettei taikina sitkisty.

Voitele piirakkavuoka huolellisesti. Levitä taikina tasaisesti vuokaan, ja ripottele vadelmat päälle. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä.

Runebergin piirakka ei ole mitään ilman vadelmahilloa ja sokerikuorrutetta

Valmista sitten vadelmahillo. Mittaa kattilaan vadelmat, sitruunamehu ja vesi. Kiehauta ja nosta sivuun. Lisää hyytelösokeri hyvin sekoittaen. Kuumenna jälleen kiehuvaksi, mutta älä keitä. Vadelmahillo on valmista, kun se on saanut kirkkaan värin. Nosta kattila pois liedeltä, ja anna jäähtyä välillä sekoittaen.

Kaada hillo jäähtyneen piirakan päälle. Älä levitä reunoille saakka, vaan jätä pari senttiä paljaaksi.

Sekoita tomusokeri, sitruunamehu ja vesi helposti levittyväksi mutta sopivan paksuksi kuorrutteeksi. Levitä kuorrutetta paksulti reunoille. Voit halutessasi tehdä kuorrutteesta kuvioita piirakan pinnalle. Anna piirakan asettua jääkaapissa. Runebergin piirakka maistuu hyvälle kahvin kera, eikä säikähdä parinkaan päivän säilytystä.

Runebergin piirakka
On se vaan hyvää. Hätäisellä oli kuitenkin turhan hoppu; hillo oli vielä lämmintä sokerikuorrutetta pinnalle taiteillessa, joten arvata saattaa miten siinä kävi…

Ihmisillä on yleensä useampia intohimon kohteita. Leipominen ja piirakat voi olla yksi niistä, mutta mikäs muu intohimo nostaa sykettä? Blogin puolelta se selviää!