Kesän herkullisin salaattipiirakka tarjoillaan lohen ja tsatsikin säestyksellä; ruokaisa lounas kompaktissa paketissa! Jos onnistut saamaan käsiisi liekkilohta, se on parasta. Savulohikin sopii hyvin. Ja loimulohi. Tai mikä vaan kala, joka maistuu!
Pohja;
2 dl grahamjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 keitetty, kuorittu peruna
100 g voita
1 rkl kylmää vettä
Tsatsiki;
1/2 (n. 200 g) tuorekurkku
1 valkosipulin kynsi
200 g turkkilaista jogurttia
1/4 tl suolaa
ripaus mustapippuria
(hunajaa, tuoretta minttua)
Lisäksi;
rapeaa salaattia (cosmopolitan, jäävuori tms.)
kirsikkatomaatteja
paprikaa
n. 200 – 300 g kypsennettyä, ruodotonta lohta (tai muuta kalaa)
Tsatsikia varten raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Laita raaste siivilään valumaan pohjataikinan valmistuksen ajaksi (voi toki valuttaa pidempäänkin). Painele kevyesti välillä. Voit myös laittaa kevyen painon raasteen päälle, jotta nesteet irtoavat paremmin.
Pohjaa varten sekoita kuivat aineet keskenään. Raasta peruna hienoksi, lisää jauhoihin ja sekoita. Nypi voi joukkoon. Lisää viimeiseksi vesi (mikäli taikina jää liian kuivaksi, vettä voi lisätä hieman). Taputtele taikina piirakkavuokaan (itse käytin irtopohjavuokaa). Asettele päälle leivinpaperi ja sen päälle painoksi esimerkiksi kypsentämätöntä riisiä, niin reunat säilyttävät muotonsa. Paista pohjaa 200 -asteisessa uunissa ensin 10 minuuttia. Ota sitten riisit ja leivinpaperi pois, ja jatka paistamista vielä noin 10 minuuttia, kunnes pohja on kauniin kullanruskea ja kypsä. Anna jäähtyä kokonaan.
Tee sitten tsatsiki. Raasta valkosipuli hienoksi, ja sekoita se kulhossa turkkilaisen jogurtin ja mausteiden kanssa. (Voit laittaa halutessasi sekaan hunajaa ja tuoretta, pieneksi paloiteltua minttua. Ei ole kuitenkaan vältttämätöntä, hyvää on ilmankin.) Pyöräytä valutettu kurkkuraaste joukkoon.
Huuhtele ja kuivaa huolellisesti salaatti, tomaatit ja paprika. Paloittele sopiviksi suupaloiksi.
Sitten kootaan salaattipiirakka!
Laita jäähtyneen piirakkapohjan päälle salaattia, tomaatin ja paprikan paloja. Lisää tsatsiki salaatin päälle. Murra lohesta sopivia suupaloja ja asettele ne tsatsikin päälle. Koristele halutessasi paprikasuikaleilla ja kirsikkatomaateilla.

Salaattipiirakka oli jo pitkään keikkunut mielen päällä. Hyvä että lopulta tuli tehtyä. Kyllä vaan oli herkullista! Kurkista toki blogin puolelle, mitä muuta siellä mielessä on tällä kertaa pyörinyt…