Samosapiiras kasvistäytteellä

Samosat ovat Keski-Aasiasta lähtöisin olevia leivonnaisia, jotka friteerataan tai paistetaan. Täytteenä käytetään yleensä jotain lihaa, kalaa tai kasviksia. Tässä monille tuttu samosa resepti on väännetty piirakan muotoon.

Pohja;
n. 5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kurkumaa
1 tl suolaa
½ dl ruokaöljyä (esim. oliivi- tai rapsiöljyä)
1 ½ dl kuumaa vettä

Täyte;
1-2 yleisperunaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 pss kasvissuikaleita (pakaste)
1 pss pakasteherneitä
pala tuoretta inkivääriä
1,5 tl paprikajauhetta
1 tl kurkumaa
2 tl jeeraa (eli juustokuminaa)
1 rkl garam masalaa
ripaus kardemummarouhetta
ripaus chilihiutaleita
ripaus mustapippurirouhetta
1-2 tl suolaa
ruukku tuoretta korianteria

ruokaöljyä paistamiseen ja piirakan voiteluun

Jogurttikastike;
2 dl turkkilaista jogurttia
1 lime
1 tl juoksevaa hunajaa
hienonnettua, tuoretta korianteria

Tee ensin pohjataikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää öljy, sekoita. Kaada kuuma vesi joukkoon ja sekoita. Vaivaa taikinasta kiinteä pallo. Kääri tiukasti kelmuun ja anna levätä puolisen tuntia.

Valmista sitten täyte. Keitä peruna(t) kypsiksi, kuori ja kuutioi. Pilko pieniksi sipuli ja val-kosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Hienonna korianteri. Huom! Ota sivuun noin 1/3, se käytetään jogurttikastikkeeseen. Sekoita kaikki muut mausteet keskenään, paitsi suola. Ja varovasti sitten niiden chilihiutaleiden kanssa!!! Saattaa muuten tuskanhikeä pukata…

Kuumenna öljy pannulla. Paista kasvissuikaleita hetki, lisää sitten sipuli ja valkosipuli. Kun seos saa hieman väriä, lisää tilkka öljyä, mausteseos sekä raastettu inkivääri. Sekoita hyvin. Lisää sitten perunakuutiot ja sekoittele hetken ajan. Mausta suolalla. Kaada sekaan pakasteherneet ja sekoita. Nosta pannu liedeltä ja sekoita hienonnettu korianteri joukkoon. Anna jäähtyä.

Kuten samosat yleensä, myös tämä piiras tarvitsee kyytipojaksi raikkaan kastikkeen, joka hoituu näppärästi leivonnan ohessa

Tee seuraavaksi jogurttikastike. Pese lime hyvin ja raasta kuori (vain vihreä osa). Purista mehu. Sekoita jogurtti, hunaja, limen kuoriraaste ja mehu; ensin 1 rkl, lisää jos haluat ha-pokkaampaa. Lisää hienonnettu korianteri, sekoita ja laita kastike jääkaappiin tekeyty-mään.

Seuraavaksi kokoa piirakka. Voitele piirakkavuoka ruokaöljyllä. Ota taikinasta 1/3 erilleen, kääri se kelmuun. Kaulitse jäljelle jäänyt taikina leivinpaperien välissä ohueksi levyksi ja laita se vuokaan. Kaulitse sitten lopputaikina kansilevyksi. Kaada jäähtynyt täyte pohjan päälle, levitä tasaisesti. Laita kansi päälle, paina reunat kiinni toisiinsa. Tee kanteen reikiä, jotta höyry pääsee poistumaan paiston aikana. Voitele kansi ruokaöljyllä.

Paista piirasta 200 °C uunin alatasolla noin 40 – 45 minuuttia, kunnes piirakka on kauniin kullanruskea. Anna jäähtyä hetki. Tarjoile jogurttikastikkeen kera.

Kuvaajan taidot kaipaavat viilausta, mutta onneksi piirakka on täydellinen tällaisenaan. Nam.

Mahamatkailu on onneksi mahdollista, vaikka muut matkasuunnitelmat pysyisivät jäissä. Samosa resepti, vaikka piiraana, tuo tuulahduksen idän eksotiikkaa pimeyden keskelle. Eräänlainen selviytymistaktiikka siis tämäkin, lisää niistä voit lukea blogista!