Syksyn sadosta voi taikoa jos jonkinlaisia herkkuja. Hevi-osaston hyllyjen notkuessa vaikka sun mitä, bongasin tuolta runsaudensarvesta oikein komean kotimaisen jättisipulin. Tällä kertaa vuorossa siis sipulipiirakka, joka sai lisää ruokaisuutta pohjataikinaan lisätyn perunan ansiosta. Hivenen lämmintä mausteisuutta piirakka sai ras el hanout -mausteseoksesta sekä chilihiutaleista; nämä voi toki korvata muillakin mausteilla, kuten timjamilla, ellei eksoottiset maut nappaa.
Jauhoina käytin tavallisia vehnäjauhoja, mutta ainakin osan voisi korvata täysjyvä- tai ruisjauhoilla. Näin taikina saisi lisää sipulin aromikkuutta korostavaa makua. Piirakka itsessään on helppo valmistaa, mutta aikaa kannattaa varata, sillä ainesten jäähdyttäminen vie hetken. Toki täytteen voi valmistaa jo aiemmin ja perunat napata talteen vaikka edelliseltä aterialta, jolloin valmistusaika nopeutuu huomattavasti.
Pohja;
3 keskikokoista, keitettyä perunaa
2 1/2 dl (vehnä)jauhoja
ripaus suolaa
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
Täyte;
1 jättisipuli (n. 800 g)
1-2 valkosipulinkynttä
1 tl mustapippuria
1 tl ras el hanout -mausteseosta
hyppysellinen chilihiutaleita
Päälle;
2 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
1 tl paprikajauhetta
n. 1 dl voimakasta juustoraastetta (esim. parmesaania)
Lisäksi oliivi- tms. ruokaöljyä vuoan voiteluun ja sipulin kuullottamiseen
Valmista ensin täyte. Halkaise jättisipuli kahtia ja viipaloi se. Murskaa valkosipulinkynnet. Laita kattilaan loraus ruokaöljyä, kuumenna keskilämmöllä. Lisää mausteet, sekoita. Lisää sipuliviipaleet ja murskatut valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä välillä hämmennellen noin 10 – 15 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Nosta kattila liedeltä, ja anna seoksen jäähtyä kokonaan.
Pohjataikinaa varten raasta tai muussaa haarukalla keitetyt perunat. Huom, perunoiden tulee olla kylmiä. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa. Nypi voi jauhoseokseen huolellisesti. Lisää hienonnetut perunat, sekoita huolellisesti taikinaksi, mutta älä vaivaa. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 28 cm) huolellisesti. Taputtele taikina vuokaan. Laita piirakkapohja jääkaappiin hetkeksi.
Sipulipiirakka & lopputoimet
Tee seuraavaksi päälle tuleva seos. Kaada ruokakerma kulhoon, riko kananmunat ja lisää paprikajauhe joukkoon. Sekoita huolellisesti tasaiseksi seokseksi.
Ota piirakkavuoka jääkaapista. Kaada ja levitä jäähtynyt sipuliseos pohjalle tasaisesti. Mikäli seoksesta on irronnut nestettä, älä kaada sitä pohjalle, ettei se pääse vetistymään liikaa. Kaada kermaseos täytteen päälle siten, että se levittyy tasaisesti joka puolelle. Ripottele pinnalle juustoraaste.
Paista sipulipiirakka 180°C uunin keskitasolla noin 40-45 minuuttia. Anna kypsän piirakan jäähtyä rauhassa, jotta täyte asettuu. Piirakka maistuu myös kylmänä, eikä säikähdä parinkaan päivän säilytystä.

Niin kovin hyvälle maistuu sipulipiirakka. Alkuperäisessä reseptiikassa (testikappaleessa) ilmeni pieni pikkuvika, joka on korjattu ylläolevaan versioon. Pikkuvikoja nyt löytyy muutenkin jokapäiväisessä elämässä, ettei moisista toinna hermostua. Näistä voit lukaista lisää blogin puolelta!