Sitruunapiirakka lemon snack -minisitruunoista

Vanhaa kunnon sananlaskua mukaellen; kun elämä tarjoaa sitruunoita, tee niistä piirakka! Lemon snack -minisitruunoita on ollut saatavilla jo jonkin aikaa valikoiduissa kauppaliikkeissä. Testata piti, tottakai, ja todeta että kovin sitruunaisille maistuvat. Ei siis uponnut omaan makuun ihan sellaisinaan. Mutta erittäin pirteän raikas sitruunapiirakka niistä syntyy! Koska lemon snack sitruunat voi käyttää kuorineen, ei synny edes hävikkiä.

Tähän reseptiin käytin vain yhden rasian lemon snackeja. Omaan makuun täysin riittävä määrä, sillä makua tuli piirakkaan ihan mainiosti näinkin. Jos kuitenkin olet runsaamman täytteen ystävä, tee kaksinkertainen annos. Silloin kuitenkin suosittelen lisäämään täytteen sokerimäärää.

Pohja;
150 g voita
1 dl ruokokidesokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl mantelijauhetta
0,5 tl vaniljajauhetta (tai 1 tl vaniljasokeria)

Täyte;

1 rs (250 g) Lemon snack -sitruunoita
n. 0,5 dl tomusokeria
1/4 dl limoncelloa/calvadosta tms. vahvaa alkoholijuomaa
1 rkl perunajauhoja
tilkka kylmää vettä

voita piirakkavuoan (Ø n. 22 cm) voiteluun

Valmista murotaikinapohja. Vaahdota voi ja ruokokidesokeri. Lisää kananmuna, vaahdota. Sekoita vehnäjauhot, mantelijauhe ja vanijajauhe keskenään. Lisää jauhoseos voi-sokeri-kananmunavaahtoon, sekoita taikinaksi, mutta älä vaivaa. Ota taikinasta 1/3 erilleen kanneksi piirakalle. Kääri taikinat erikseen kelmuun, ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi, mielellään pidemmäksikin aikaa (helpottaa käsittelyä).

Täytettä varten pese minisitruunat huolellisesti. Poista siemenet, ja pilko sitruunat pieniksi paloiksi (halutessasi viipaloi muutama pala koristeeksi, ja laita sivuun odottamaan). Laita sitruunapalat kattilaan, lisää tomusokeri ja alkoholi (käytin calvadosta, toimi hyvin), sekoita. Keitä seosta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia välillä sekoitellen.

Liuota perunajauhot tilkkaan kylmää vettä, ja kaada ohuena nauhana kattilassa olevaan seokseen samalla hämmentäen. Anna kiehahtaa parin pulpahduksen verran, nosta kattila liedeltä. Jäähdytä seos täysin, hämmennä välillä paakkuuntumisen estämiseksi. Huom. Tarkista maku ja lisää sokeria, jos tuntuu liian happamalta.

Sitruunapiirakka saa jäähtyä kokonaan ennen tarjoilua

Voitele piirakkavuoka huolellisesti. Ota suurempi taikinapala jääkaapista. Kaulitse tai taputtele tasaisesti vuokaan. Levitä jäähtynyt täyte pohjalle.

Ota sitten pienempi taikinapala, ja kaulitse se levyksi. Laita taikinalevy varovasti piirakan kanneksi, leikkaa ylimääräinen osa pois reunoilta (muotoile vaikka koristeita piirakan pinnalle, jos jää enenmmänkin yli). Painele piirakan reunat ja kansi tiiviisti yhteen. Töki haarukalla muutama reikä kanteen, jotta höyry pääsee poistumaan.

Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin puoli tuntia. Sitruunapiirakka on valmis, kun se on väriltään kauttaaltaan kauniin ruskea. Anna piirakan jäähtyä täysin. Koristele esimerkiksi tomusokerilla ja muutamalla sitruunaviipaleella. Tarjoile halutessasi kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.

sitruunapiirakka lemon snack minisitruunoista
Sitruunapiirakka maistui näinkin, mutta kermavaahto kruunaisi annoksen…

Raikkaan piirakka-annoksen jälkimainingeissa tuli mietiskeltyä ultimaattista ketutusta. Jos kiinnostaa tietää hoitokeinoja tähän vaivaa, käväise lukaisemassa blogin puolelta pohdiskelut aiheesta!