Spagettikurpitsapiirakka

Kurpitsatarjonta alkaa olla pikkuhiljaa parhaimmillaan, joten niitä kannattaa hyödyntää piirakkaleivonnassa. Lähivuosien veikein tulokas kurpitsarintamalla lienee spagettikurpitsa, joka on ihastuttava lisuke monelle soosille. Nyt se sujahtaa myös piirakkaan. Spagettikurpitsapiirakka on tuunattu carbonara-tyylisesti pekonilla, kermalla ja parmesaanilla, joten maistuu raskaan työn raatajillekin oikein mainiosti.

Piirakkapohjassa on käytetty kolmea erilaista jauhoa, mutta onnistuu vähemmilläkin varianteilla. Useampi jauholaatu toi kuitenkin pohjaan uniikkia makua, joten suosittelen kokeilemaan jos jauhokaapista löytyy kyseisiä laatuja. Huom! Täytteen pekoni ja parmesaani antavat piirakkaan riittävän suolaisuuden, joten pohjaan sitä ei välttämättä tarvitse laittaa ollenkaan.

Käytin täytteeseen edellisen päivän aterialta ylijäänyttä spagettikurpitsaa. Jos spagettikurpitsan käsittely ei ole tuttua, katso täältä ohjeistus! Eikä sitä suolaa tarvitse lisätä tähänkään.

Pohja;
1 1/4 dl durumjauhoja
1 dl grahamjauhoja
3/4 dl hienoja täysjyväruisjauhoja
(ripaus suolaa)
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
(1 rkl vettä)

Täyte;
n. 4 dl kypsää spagettikurpitsaa
1 pkt (150 g) pekonilastuja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
mustapippurirouhetta
1 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
n. 1,5 dl parmesaania raastettuna

Valmista piirakkapohja; sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa. Nypi voi joukkoon huolellisesti. Jos taikina tuntuu liian kuivalta, lisää ruokalusikallinen vettä.

Voitele piirakkavuoka kauttaaltaan erittäin huolellisesti. Taputtele taikina vuokaan, ja laita jääkaappiin lepäämään täytteen valmistuksen ajan.

Kuori ja pilko sipuli kuutioiksi, hienonna valkosipulinkynnet. Paista pekonilastut paistinpannulla rapeiksi, lisää sipulikuutiot ja valkosipuli. Hämmennä sekaisin, ja anna jäähtyä hetki.

Riko kananmunat kulhoon, lisää kuohukerma. Vatkaa sekaisin. Valuta spagettikurpitsasta ylimääräiset nesteet, lisää seokseen. Lisää myös vajaa desilitra parmesaaniraastetta ja mustapippurirouhetta, sekoita. Lopuksi lisää pekoni-sipuliseos täytteeseen, ja kääntele seokseen tasaisesti.

Spagettikurpitsapiirakka saa vielä parmesaanikuorrutuksen, ja sitten uuniin!

Ota piirakkapohja jääkaapista. Kaada täyteseos pohjalle, levitä tasaisesti. Ripottele päälle loput parmesaaniraasteesta.

Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Ota spagettikurpitsapiirakka uunista, ja anna jäähtyä. Piirakka maistuu hyvältä kylmänäkin seuraavana päivänä.

spagettikurpitsapiirakka
Kuva ei tuo oikeutta spagettikurpitsapiirakalle. Irtosi vielä kaiken lisäksi melko nihkeästi vuoasta, koska joku nimeltämainitsematon piirakkaleipuri voiteli vuokansa hieman huolimattomasti…

Sitä jäin pohtimaan, että saisi tuota kurpitsaa olla runsaamminkin täytteessä! Muita pohdiskeluja löytyy tuttuun tapaan blogin puolelta, jossa tällä kertaa mielessä aitoja asioita. Käy toki vilkaisemassa.