Spanakopita eli kreikkalainen pinaatti-fetapiiras

Teki mieli lähteä matkalle. Makumatkalle. Joten lähdin. Spanakopita, eli suomalaisittain kreikkalainen pinaatti-fetapiiras, maistuu niin lounaana kuin lisukkeena, miksei kahvipöydän suolaisena tarjottavanakin. Ja vie se mielen hetkeksi aurinkoiseen rantaravintolaan, jossa ouzo virtaa ja zorbas soi.

Jos mahdollista, käytä tuoretta pinaattia ja yrttejä, laadukasta oliiviöljyä sekä aitoa fetaa. Yrttejä voit valita makusi mukaan, yleensä käytetään minttua ja tilliä. Myös tuore oregano on hyvä lisä, jos sellaista sattuu olemaan saatavilla. Joissakin versioissa spanakopita on tehty voitaikinaan, mutta liputan kuitenkin filotaikinan puolesta. Näillä aineksilla päästään lähemmäs autenttista lopputulosta. Mielikuvitus hoitakoon loput.

Täyte;
2 pientä sipulia (tai yksi iso)
2 valkosipulinkynttä
300 g tuoretta pinaattia
2 dl tuoreita, hienonnettuja yrttejä (esimerkiksi basilikaa, minttua, tilliä tai persiljaa)
300 g fetaa
3 kananmunaa
mustapippurirouhetta
2 tl kuivattua oreganoa (käytä tuoretta, jos mahdollista)
oliiviöljyä

Lisäksi;
1 pkt (500 g) filotaikinaa
n. 1 dl oliiviöljyä voiteluun
seesamin- tai pinjansiemeniä

Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Säilytä taikina kostean liinan alla, jotta sen käsittely olisi helpompaa.

Valmista täyte. Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulinkynnet, kuullota niitä hetki oliiviöljyssä riittävän suuressa paistinpannussa tai kasarissa. Pilko pinaattia hieman, lisää sipulien joukkoon. Kypsennä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes pinaateista on haihtunut liika kosteus. Anna jäähtyä.

Lisää jäähtyneeseen seokseen yrtit ja mausteet. Murenna feta. Lisää seokseen fetamuru ja kananmunat, sekoita hyvin.

Spanakopita pakettiin ja paistumaan

Voitele vuoka (esimerkiksi uuni- tai kakkuvuoka, mutta piiraan voi tehdä yhtä hyvin leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle) oliiviöljyllä. Ota filotaikinasta noin 1/3 erilleen piiraan ”kantta” varten.

Lado vuokaan filotaikinaa pari levyä kerrallaan siten, että reunat yltävät hieman vuoan ulkopuolelle. Voitele huolellisesti oliiviöljyllä. Lado seuraavat pari taikinalevyä hieman eri kohtaan kuin edelliset, jotta pohjasta tulee symmetrinen. Toista, kunnes kaikki pohjaan tulevat levyt on käytetty.

Levitä täyteseos tasaisesti pohjan päälle. Lado loput filolevyt täytteen päälle kanneksi, samoin kuin pohjaa kasatessa. Voitele pinta oliiviöljyllä. Käännä piiraan reunat kannen päälle. Ripottele lopuksi seesamin- tai pinjansiemeniä piiraan päälle.

Paista spanakopitaa 175-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Valmis piiras on väriltään kullanruskea. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

spanakopita
Pala ihanan mehevää ja rouskuvaa spanakopitaa. Maistuis varmaa muillekin?

Että sellaista mahamatkailua tällä erää. Lukaise toki blogista tämänkertaisen piirakan tekemisen oheisia pohdintoja!