Suklaaperunapiiras

Pohja;
100 g voita
3,5 – 4 dl vehnäjauhoja
1 keitetty ja kuorittu peruna (jokin yleisperunalajike)
¾ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl vettä

Täyte;
2 keltuaista
2 rkl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
0,5 sokeria
2 dl kermaa
1 dl maitoa
100 g rouhittua tummaa suklaata

Koristeeksi;
valkosuklaata
maitosuklaata
sipsejä

Valmista ensin pohjataikina. Sekoita jauhot, suola ja leivinjauhe. Nypi voi joukkoon. Raasta keitetty peruna tai painele se hienoksi siivilän läpi taikinan joukkoon, sekoita. Lisää vesi ja pyöräytä taikina palloksi. Kääri taikina kelmun sisään ja anna levätä jääkaapissa puolisen tuntia.

Valmista sitten täyte. Mittaa kattilaan kaikki muut ainekset paitsi rouhittu suklaa. Sekoita tasaiseksi, ettei jää paakkuja. Kuumenna liedellä tasaisesti hämmentäen, kunnes seos sakenee ja kiehahtaa. Nosta kattila liedeltä, lisää rouhittu tumma suklaa ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut seokseen. Anna jäähtyä. Sekoita välillä pinnan kalvottumisen estämiseksi. Vinkki; jos seos tuntuu liian paksulta, lisää maitoa. (Itselleni kävi näin, koska keltuaiset olivat turhan suuria ja perunajauhoja lipsahti vähän liikaa.)

Kaulitse pohjataikina ohueksi (pari mm) levyksi esimerkiksi leivinpaperin päällä ja laita levy voideltuun piirakkavuokaan. Leikkaa vuoan reunojen yli menevät ylimääräiset taikinat pois. Levitä täyte pohjan päälle tasaisesti. Paista keskitasolla 200–225 ºC noin 20 minuuttia, kunnes reunat ovat kauniin ruskeat. Täyte saa olla hieman ”hyllyvä”, se asettuu jäähtyessään. Anna piirakan jäähtyä täysin, vaikka yön yli. Koristele valko- ja tummasuklaalla sekä perunalastuilla (itse käytin näitä).

Mikäli taikinaa jää yli, tee niistä vaikka koristeita piirakkaan (paistolämpötila sama kuin piirakalle). Maistuvat herkullisille sellaisinaankin, lopputulos on mukavan rapsakka.

Onko tässä ainekset addiktioon? Suklaaperunapiiras, kokeilemisen arvoinen resepti.

Blogista voi lukea, mistä tämänkertainen suklaaperunapiiras resepti sai inspiraationsa.