Suklaapiiras

Tämä yksinkertainen, mutta ah niin herkullinen, suklaapiiras vie kielen mennessään. Piiraaseen on kätevä upottaa joululta jääneet (tai alemyynneistä kahmitut) konvehdit, mikäli niiden syöminen on alkanut tökkiä. Ja vaikkei olisi alkanutkaan, niin suosittelen silti kokeilemaan tätä suklaapiirasta, on se niin hyvää!

Koska vähemmän on enemmän, käytin testiversioon vain yhtä konvehtilaatua, Geishan karamelli & merisuola -yhdistelmää. Kuuluu henkilökohtaisiin lemppareihin, ja osoittautui toimivuudessaan varsin loistavaksi; koostumuksesta tuli aavistuksen tahmea, jopa kinuskimainen, ja pienet suolakiteet antoivat hienon säväyksen muutoin makeaan täytteeseen. Itse piirakkapohja on toteutettu minimaalisella makeutuksella.

Huom! Piirakka on tehty pieneen, halkaisijaltaan noin 23 cm, vuokaan. Mutta ei huolta, sillä pienikin pala riittää. On sen verran tuhtia tavaraa. Toki täytteen tuplaaminen saa sen riittämään vieläkin suuremmalle joukolle.

Pohja;
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
2 rkl ruokokidesokeria
75 g voita
1 kananmunan valkuainen

Täyte;
150 g suklaakonvehteja
1 dl vispikermaa

Lisäksi;
nokare voita piirakkavuoan voitelemiseen
muutama konvehti koristeeksi

Valmista ensin pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Nypi voi huolellisesti jauhoseokseen. Lisää kananmunan valkuainen ja sekoita kiinteäksi taikinaksi, mutta älä vaivaa. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa vähintään puolisen tuntia.

Voitele piirakkavuoka huolellisesti. Kaulitse taikina tasaiseksi levyksi, ja nosta vuokaan. Siisti reunat leikkaamalla ylimääräinen taikina pois, ja töki haarukalla muutama reikä piiraan pohjaan, ettei se kohoa liikaa paiston aikana. Laita pohjan päälle leivinpaperi, ja painoksi vaikkapa kypsentämätöntä riisiä.

Paista pohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla ensin noin 10 minuuttia. Ota varovasti painona ollut riisi ja leivinpaperi pois piiraan päältä. Jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja saanut hieman väriä. Anna pohjan jäähtyä täysin.
Tähän pieni huomio paistoajasta: itselleni sattui pieni lipsahdus, ja piiraspohja unohtui uuniin pidemmäksi aikaa kuin oli tarkoitus. Tästä johtuen pohjasta tuli varsin kova ja keksimäinen. Se ei sinänsä häirinnyt, koska paahteisen voin maku tuli vahvasti esille, ja piiraspohja irtosi vuoasta helposti. Lisäksi ekstra-rapeus toimi varsin hyvin täytteen samettisen pehmeyden kanssa, ja suutuntuma säilyi seuraavaan päiväänkin. Ainoa miinus tuli siitä, että kova pohja oli suhteellisen hankala leikattava.

Suklaapiiras saa täytteekseen suussasulavan suklaaganachen

Valmista sitten täyte, eli suklaaganache. Rouhi suklaat pieniksi paloiksi, laita kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa, älä kiehauta tai keitä! Riittää, että kerma on kuumentunut höyryäväksi. Kaada kerma rouhitun suklaan päälle, anna seistä noin minuutti. Sekoita suklaa ja kerma tasaiseksi seokseksi. Anna täytteen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Huom! Jos suklaan sulaminen jää puolitiehen ja haluat täysin sileää ganachea, voit kuumentaa seosta varovasti kunnes se on täysin tasaista. Itseäni pienet sattumat eivät haitanneet millään lailla, ne sopivat siihen tosi hyvin.

Kaada jäähtynyt täyte pohjan päälle, levitä tasaisesti. Laita suklaapiiras hetkeksi jääkaappiin, jotta täyte jähmettyy.

Leikkaa tai rouhi koristeeksi muutama konvehti. Asettele ne hyytyneen täytteen päälle haluamallasi tavalla. Tarjoa piiras jälkiruoaksi tai nautiskele kahvin/teen kera.

suklaapiiras
Mmmmmm… maistuu… vaikka pohjasta tulikin melkoisen rapsakka.

Tällainen herkkupala tällä kertaa. Mutta mitä siitä? Muuttuuko maailma jollain tavalla, jos välillä on jokseenkin välinpitämätön asenne? Aihetta sivuten, mikäli kiinnostaa, kurkista blogin puolelle!