Suklainen piparminttukahvipiiras

Jos minttusuklaa maistuu kahvina, niin miksipä ei myös piiraana? Tumma, piparmintulla maustettu rapea kaakaopohja, jossa täytteenä samettisen pehmeä kahvitäyte, kuorrutettuna tummasuklaaganachella. Päällä valkosuklaakoristukset. Siinä se. Suklainen piparminttukahvipiiras sopii tarjottavaksi niin jälkiruokana kuin päiväkahvittelun lomassa.
Vielä näin aluksi tärkeä huomio; tumma kaakaojauhe ja tumma suklaa dominoivat piirakan makumaailmaa erittäin helposti. Joten käytä makua antavia aineita runsaasti!

Pohja;
2,25 dl vehnäjauhoja
0,75 dl tummaa kaakaojauhetta
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
(0,5 tl leivinjauhetta)
100 g voita
1 kananmuna
1 rkl kylmää vettä
piparminttuaromia (tai tuoretta minttua pieneksi hakattuna)

Paistamiseen apuvälineeksi kypsentämätöntä riisiä tai kuivattuja herneitä

Täyte;
2 dl erittäin vahvaa kahvia
2 dl maitoa
1 dl kuohukermaa
0,5 dl ruokokidesokeria
0,75 dl maissitärkkelystä
1 tl vaniljasokeria

Kuorrute;
2 dl vispikermaa
200 g tummaa suklaata
(piparminttuaromia)

Koristeeksi muutama pala valkosuklaata sulatettuna

Valmista taikinapohja ensin. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää paloiteltu voi ja nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna, vesi ja piparminttuaromi. Sekoita, ja pyöräytä taikina palloksi. Maistele, ja lisää minttu(aromi)a tarvittaessa; mintun maku häviää vielä jonkinverran paistettaessa, joten sitä saa olla reilusti. Kääri kelmuun, ja anna tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia.

Tee sillä välin kahvikiisseli täytteeksi. Mittaa ainekset kattilaan, sekoita hyvin. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan hämmentäen. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti, sekoita välillä. Nosta kattila liedeltä. Peitä kiisseli kelmulla (kuorettumisen estämiseksi). Anna jäähtyä. Voit myös sekoitella välillä, niin jäähtyminen nopeutuu. Huom! Kahvin on oltava erittäin vahvaa! Muuten sen maku peittyy tumman kaakaon/suklaan ja piparmintun alle. Älä jäähdytä kiisseliä kylmässä, sillä muuten se sakenee liikaa ennen levittämistä piirakan päälle.

Piirakan leivonta, paisto sekä loppusilaus

Kaulitse taikina ohueksi levyksi. Asettele se voideltuun piirakkavuokaan. Siisti reunat ja pistele haarukalla pohjaan muutama reikä. Laita pohjan päälle leivinpaperi, levitä riisit tai herneet tasaisesti sen päälle. Paista 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Ota sitten riisit/herneet ja leivinpaperi pois, ja jatka paistamista vielä noin viisi minuuttia. Anna piirakkapohjan jäähtyä.

Valmista seuraavaksi tummasuklaaganache kuorrute. Rouhi tumma suklaa (käytin itse 70% leivontasuklaata, myös vaaleammat laadut käyvät) kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa lähelle kiehumispistettä, älä keitä! Kaada kuuma kerma suklaan päälle, ja anna suklaan sulaa. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä. (Jos haluat piirakkaan lisää mintun makua, laita sekaan piparminttuaromia.) Voit halutessasi vatkata jäähtyneen seoksen kuohkeaksi, mutta tämä on täysin makuasia; hyvää on ja toimii ilman vatkaamistakin.

Levitä jäähtyneen pohjan päälle jäähtynyt kahvikiisseli. Peitä kelmulla, ja laita piirakka hetkeksi kylmään. Kaada kuorrute piirakan päälle ja levitä siten, ettei täytettä näy mistään kohti. Koristele sulatetulla valkosuklaalla haluamallasi tavalla. Anna piirakan vielä jähmettyä jääkaapissa ennen tarjoilua.

Suklainen piparminttukahvipiiras
Mmm.

Täyteläisen suklainen piparminttukahvipiiras on tuhtia tavaraa, joten pienempikin pala riittää tyydyttämään akuutin suklaahimon. Suklaan voi muuten raaka-aineena laskea kuuluvan herkullisen elämän perusedellytyksiin – lukaise aiheesta lisää blogista!

Tarkoitus oli muuten sivellä pohjan päälle ohut valkosuklaakerros ennen kiisselin levitystä. Mutta unohdin. Piiras ei kuitenkaan vetisty, siveli tai ei, joten lähinnä rouskuvan purutuntuman vuoksi olisin sitä lisännyt.