Pieni on kaunista. Ja herkullista. Kuten nämä suolaiset pikkupiirakat, jotka saivat makua savulohesta, purjosta ja hippusesta habaneroa. Pikkupiirakoiden ihanuus on myös siinä, että niihin voi upottaa vaikka minkälaisia täytteitä kypsennetyistä lihatuotteista vegeherkkuihin. Vain mielikuvitus on rajana.
Näissä pikkutarjottavissa leipuri pääsee helpolla niin halutessaan; voit vallan mainiosti oikaista ja käyttää valmista piirakkataikinaa, niin jää sitä aikaa näin joulun alla muuhunkin. Kuten tunnelmasta nauttimiseen. Ja myönnän; niin tein minäkin tällä kertaa! Pelastin kaupan pakastealtaasta poistomyynnissä olleen tarjouspiirakkapohjan. Tottahan se nyt piti hyötykäyttää.
Pohja;
1 pkt (400 g) valmista ruisperunataikinaa
(tai voit valmistaa ruisperunataikinan itse, ohje täällä)
Täyte;
1 pieni purjo
1/2 keltainen paprika
1 rkl oliiviöljyä
1 tl savupaprikajauhetta
ripaus mustapippuria
hippunen kuivattua habaneroa (tai chilihiutaleita)
1 rs (200 g) ruohosipulila maustettua tuorejuustoa
1 kananmuna
n. 150 g savulohta (kylmä- tai lämminsavu, molemmat käy)
Päälle;
n. 1 dl raastettua parmesaania tai muuta voimakasta juustoa
Lisäksi;
oliiviöljyä vuokien voiteluun
Halkaise purjo pituussuunnassa, huuhtele huolellisesti. Pilko pieniksi viipaleiksi. Kuullota purjoviipaleita oliiviöljyssä paistinpannulla keskilämmöllä viitisen minuuttia välillä sekoitellen. Pilko paprika paloiksi, lisää paistinpannulle. Lisää mausteet. Kypsentele noin 10 minuuttia. Anna seoksen jäähtyä.
Sulata (tai valmista itse) piirakkataikina ohjeen mukaan. Jaa taikina 12 osaan, ja painele tasaisesti oliiviöljyllä voideltuihin, pieniin piirakkavuokiin. (Itse käytin muffinipeltiä, toimi oikein hyvin.)
Laita tuorejuusto kulhoon, notkista. Lisää kananmuna, sekoita tasaiseksi. Lisää jäähtynyt purjo-paprikaseos ja savulohi pieninä paloina. Sekoita huolellisesti.
Jaa täyte piirakoihin tasaisesti. Ripottele pinnalle hieman juustoraastetta.
Paista pikkupiirakoita uunin keskitasolla 200°C:ssa noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet kauniin värin pintaansa. Anna jäähtyä hetki. Irrota piiraat varovasti vuoistaan.

Lämpimän suosituksen saavat nämä savulohitäytteiset, suolaiset pikkupiirakat. Mitäs muuta sitä voisi lämpimästi suositella tai olla suosittelematta näin joulun alla? Vilkaise blogista!