Syksyssä ehkä parasta on kotimainen omenasato. Ja niistä leivottu suussasulava omenapiiras, tuo herkkujen herkku! Siihen kun kylkeen vielä luirauttaa vaniljakastiketta, niin jopas on elämä ihanata!
Tämä omenapiiras on maullisesti ehdottomasti parhaita aikaansaannoksiani. Ulkonäöstä voidaan olla montaa mieltä, mutta siihen voi onneksi jokainen leipuri itse vaikuttaa mitä suuremmissa määrin. Omenalajikkeen voi valita omien mieltymystensä mukaan. Itse käytin aromikasta ja perinteistä punakanelia. Huom! Resepti on passeli noin 22 cm:n piirakkavuokaan.
Piirakkataikina;
4 dl vehnäjauhoja
4 rkl ruokokidesokeria
1,5 tl leivinjauhetta
150 g voita
n. 3 rkl vettä
Täyte;
4 isoa, kotimaista omenaa
3 rkl fariinisokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl kanelia
nokare voita piirakkavuoan voiteluun
Valmista ensin piirastaikina; Sekoita kuivat aineet keskenään, nypi voi huolelisesti seokseen. Lisää vettä sen verran, että muodostuu kiinteä taikina. Älä vaivaa liikaa.
Ota taikinasta noin 1/3 erilleen piiraan kanneksi. Kääri taikina kelmun sisään ja laita jääkaappiin hetkeksi lepäämään.
Voitele piirakkavuoka erittäin huolellisesti. Taputtele taikinasta erilleen otettu 2/3 vuokaan.
Täytettä varten pese omenat ja poista siemenkodat. Kuutioi pienehköiksi, ja laita omenakuutiot kulhoon. Lisää sokerit ja kaneli, sekoittele hyvin omenakuutioihin. Kaada seos piirakkapohjan päälle.
Ota kansitaikina jääkaapista, kaulitse ohuehkoksi levyksi. Asettele piiraan päälle, nipistä reunat kiinni toisiinsa. Leikkaa pintaan halutessasi kuvioita, mutta vähintäänkin töki kanteen haarukalla muutama reikä, jotta höyry pääsee poistumaan piirakasta.
Paista 200°C:n uunin keskitasolla noin 35 minuuttia, kunnes piiras on saanut kauniin värin pintaansa. Anna jäähtyä hetki, ja tarjoile vaikkapa vaniljakastikeen kera.

Vaikka nyt ei tällä(kään) kerralla virta riittänyt tuohon visuaaliseen puoleen panostamiseen, on tämä omenapiiras yksinkertaisesti parasta maailmassa. Jotkut asiat nyt vaan välillä vastustavat. Kuten voi tämänkertaisen blogikirjoituksenkin perusteella todeta.